Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantum vindt reactie Van Dam 'teleurstellend'

Plantum maakte eerder al melding van de brandbrief die namens de land- en tuinbouw organisaties en ketens verstuurd is naar staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken), met de oproep om elf knelpunten in gewasbescherming nu eindelijk eens op te lossen. Naar aanleiding van deze brandbrief zijn ook Kamervragen gesteld, waarop de staatssecretaris nu per brief geantwoord heeft.

Hoewel Van Dam erkent dat gewasbescherming een randvoorwaarde is voor een hoogwaardige efficiƫnte voedsel- en sierteeltproductie, en hij zegt zich ervan bewust te zijn dat de situatie voor een aantal Nederlandse teelten nijpend is, is het antwoord verder teleurstellend, volgens Plantum. De staatssecretaris geeft aan dat hij inzet op een 'versnelde transitie naar duurzame gewasbescherming' en dat hier al veel voor gebeurt. Daarbij liggen oplossingen deels op Europees niveau, en draagt de Nederlandse overheid daar ook actief aan bij. Verder geeft hij aan dat veranderingen niet van de ene op de andere dag geregeld zijn en wijst hij ook herhaaldelijk op de verantwoordelijkheid van de sector zelf.

Plantum ontkent niet dat er veel gebeurt (ook door de sectoren zelf!) en ziet en waardeert de inspanningen van de Nederlandse overheid, ook op Europees niveau, uiteraard wel. Maar het antwoord bevat geen nieuws, waarmee de indruk ontstaat dat de urgentie niet echt is overgekomen en de staatssecretaris de aangereikte, nationaal te realiseren oplossingen niet oppakt.

Tot slot zegt Van Dam nog wel toe in overleg te zullen gaan, 'om te beginnen op ambtelijk niveau': de betrokken organisaties zullen daartoe worden uitgenodigd.

Voor meer informatie:
Plantum
Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda
T: +31 (0) 182 68 86 68
F: +31 (0) 182 68 86 67
info@plantum.nl
www.plantum.nl
Publicatiedatum: