Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Broccoli niet meer seizoensgebonden?

Wetenschappers van het Britse John Innes Centre (JIC) zijn een nieuwe lijn van snelgroeiende broccoli aan het ontwikkelen (in 8-10 weken van zaai tot oogst). Dit maakt het mogelijk om per seizoen twee vollegrondsoogsten te leveren. In beschermde omstandigheden kan de groente zelfs jaarrond worden geteeld. Dit zou de aanbodscontinuïteit kunnen verbeteren omdat telers niet langer van seizoensgebonden weersomstandigheden afhankelijk zouden zijn.

Het deel van de broccoliplant dat we eten zijn de bloemknoppen. Deze innovatie is te danken aan het door professor Caroline Dean en haar lab gedane onderzoek over vernalisatie - de noodzaak van sommige planten om een periode van koud weer te ervaren voordat ze kunnen bloeien. Het moment van de overgang naar bloei is cruciaal voor de aanpassing van een plant aan de omgeving en de resulterende oogst. Dr Judith Irwin en haar team, die met professor Dean hebben samengewerkt, hebben zich gericht op het vertalen van deze kennis naar Brassica-gewassoorten.

Veel gewassen die deze koudeperiode nodig hebben voordat ze kunnen bloeien, zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen in de winter. Recente ongunstige weersomstandigheden in Murcia, Spanje hebben geleid tot een tekort aan courgettes, ijsbergsla en broccoli. Het team van het JIC heeft gewerkt aan een manier om de productiviteit van gewassen te verhogen en ons minder kwetsbaar te maken voor klimaatschommelingen.



Dr Irwin: "We hebben gekeken naar hoe planten het bloeiproces reguleren om de behoefte aan een periode van koude temperatuur te elimineren en deze nieuwe broccolilijn sneller te oogsten. Hierdoor kunnen telers in één seizoen twee vollegrondsgewassen oogsten en in beschermde omstandigheden 4-5 keer per jaar."

Deze lijn is ontwikkeld met financiële steun van de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC). Het JIC wil uitgangsmateriaal kunnen leveren aan plantenkwekers en telers om jaarrond Brassica-groenten te kunnen inplannen.
De gevolgen van klimaatsverandering zijn een van de belangrijkste problemen voor de gewassenteelt. Het op 16 februari 2017 gepubliceerde Britse voedingsrapport en recente krantenkoppen hebben aangetoond hoe kwetsbaar het groentenaanbod is voor ongunstige weersomstandigheden in binnen- en buitenland. De Britse afhankelijkheid van geïmporteerde groenten is groot omdat slechts 23% groenten en fruit in het Verenigd Koninkrijk wordt geteeld.

Dr Jonathan Clarke, hoofd Business Development bij het JIC zei: "De continuïteit van de voedselproductie staat onder druk door klimaatsveranderingen. Hier in het John Innes Centre proberen we de manier te veranderen waarop mensen over voedselproductie denken. Als onderdeel van deze aanpak zijn we de potentie aan het bekijken van het verplaatsen van sommige voedselproductievormen naar beschermde tuinbouw, van eenvoudige kassen en kweekkamers tot meer complexe verticale teeltbedrijven. Deze nieuwe broccolilijn zou in dergelijke systemen onder LED-verlichting kunnen worden geteeld zodat we niet meer afhankelijk zijn van seizoensgebondenheid en geïmporteerde gewassen."

De nieuwe broccolilijn ontwikkeld in het JIC is een van de vele gewassen die zijn geselecteerd om dit probleem aan te pakken als een stap in de richting van het klimaatbestendig maken van onze gewassen. Naast het hebben van een korte groeiperiode zou in stedelijke teeltbedrijven de CO2 afdruk van voedselproductie verminderd kunnen worden.



Dr Irwin: "Dit is een spannende ontwikkeling want hierdoor zouden we bij gewassenteelt de afhankelijkheid van seizoensgebonden weersschommelingen helemaal kunnen omzeilen. Dit zou kunnen betekenen dat broccoli - en in de toekomst andere groenten waarvan de bloem wordt gegeten, bijvoorbeeld bloemkool - overal en op elk moment kan worden geteeld, waardoor een constante productie en levering van verse lokale producten mogelijk is."

Irwin en haar team hebben de nieuwe lijn geïdentificeerd als onderdeel van een strategisch programma van het JIC. Ze waren verrast om te zien hoe snel het groeide van zaad tot oogstbare broccoli. Gedetailleerde analyse identificeerde het gen dat verantwoordelijk is voor deze eigenschap. Momenteel worden er volgende generaties getest in een conventionele kas en een gecontroleerde omgeving. Deze lijn is ontwikkeld met conventionele veredelingstechnieken. Om deze experimentele lijn te commercialiseren moeten er nog meer stappen volgen: onder andere smaak- en voedingswaarde-analyse en praktijkproeven met beschermde en vollegrondsteelt.

Voor meer informatie:
www.bbsrc.ac.uk
Publicatiedatum: