Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opletten met water geven bij snoeptomaten

Syngenta heeft weer een teeltupdate van de mini pruimtomaten:

"Op dit moment hebben we exact dezelfde hoeveelheid licht gekregen als vorig jaar, als we beide seizoenen vergelijken vanaf week 49. Week 6 was erg donker en deze week, nummer 8, lijkt niet veel beter te worden. Vorig jaar waren week 8 en 9 wel goed met metingen tussen 4500 en 5200 joules per week. Qua ontwikkeling liggen we dit jaar nog vrij gelijk maar dit kan wel eens veranderen de komende week. De invloed van licht laat zich al snel voelen op de kracht van de koppen. Over het algemeen zijn de koppen niet echt sterk waardoor de etmalen laag uitvallen voor de tijd van het jaar."

Beheersingsfase
"Over het algemeen is die nu voorbij maar we willen dit toch even aankaarten daar ons opvalt dat er op diverse manieren water gegeven werd tijdens het beheersen dit jaar. De meeste telers beheersen de plant tot en met trosbloei 3 a 4 door zicht te beperken tot 1 a 2 beurten in de voormiddag of nacht waardoor ze ongeveer 1% per dag interen. Enkele telers geven helemaal geen water meer na het planten op de mat gedurende 7 tot 14 dagen waardoor ze de interingsfase al voorbij zijn wanneer tros 1 nog bloeit. De plant komt hierdoor erg generatief en zwakker waardoor de etmaaltemperaturen drastisch naar beneden moeten om de plant op kracht te houden. Wij hebben de indruk dat dit best veel snelheid, vruchtaanmaak en zwakke scheuten kost. We stellen ons de vraag of dit voor de generatievere rassen zoals Sweetelle, Funtelle & Bamano wel bevorderlijk is...? Stof tot nadenken richting volgend seizoen!"

Klimaat
"Ondertussen staat er best al wel wat gewas in de kas welk steeds meer en meer vocht aan het produceren is. Belangrijk is om snel te gaan kieren met de ramen, zeker met toenemende buitentemperaturen. Ook een klein kiertje aan de windzijde kan voor een goede ontvochtiging en gelijkheid zorgen in de kas. Blijf de komende tijd goed op licht reageren. Kracht in de kop mag hierbij niet ontbreken. Ramen moeten snel kunnen kieren, maar doorluchten moet traag gaan door hoge P-banden in te stellen. Vooral in de ochtend mag er door te vroege lichtverhoging geen broeierig klimaat ontstaan. Laat de temperatuur op de middag niet doorlopen boven de 27 graden, maar probeer wel de temperatuur op een zonnige dag vast te houden door de dag te verlengen. Dit mag op lichtsom of eventueel op vochtcorrectie."



Etmaaltemperaturen


Plantafstanden
"Het blijft belangrijk om voldoende kracht op de dief te hebben. Is de plant op dit moment net iets te zwak dan is het beter om dit met 1 of 2 weken uit te stellen. Bij een iets vollere groei is het aan te raden om een blaadje uit te kop te halen. Dit zorgt voor een opener en generatiever gewas."

Watergift
"Vanaf tros 4 is de beheerfase met water een beetje voorbij. Laat het vochtgehalte in de mat dan ook niet verder zakken dan 50 - 55%. We voelen soms toch grote verschillen tussen het gewicht van de matten. Controleer afgifte, maar ook de verschillen tussen de planten kunnen deze verschillen al veroorzaken. Pas dan ook op met veelal handmatige acties want er wordt al snel achter de feiten aangelopen. Het niet gieten overdag maar alleen in de avond moeten we nu los gaan laten. Pas wel op met druppelen voor 9:30 uur. Dit geeft als snel lichte gewassen en het gewas is voor die tijd nog niet actief. Als gevolg van het interen van de mat van afgelopen tijd en de beperkte/geen drain is de Ec op de meeste plaatsen iets opgelopen. Vanaf tros 4 is het belangrijk om drain te realiseren zowel op een donkere dag als een lichte dag. Op een donkere dag hoeft dit slechts 5 - 10% te zijn, terwijl op een lichte dag dit nu al mag oplopen naar 25% drain. Het heeft de voorkeur nu meer aan drain te gaan werken, maar de druppel-Ec wel voldoende hoog te houden (3,5 - 4,0 Ec) Werk altijd in de ochtend met vaste herhaaltijden zodat er in de ochtend rond 11:30 uur de 1ste drain wordt gerealiseerd. Druppel tussen 12:00 en 14:30 uur op straling. In de ochtend kunnen er grotere beurten worden ingesteld dan op de middag. Vaak wordt er op de middag met straling al voldoende drain gerealiseerd. Kleinere beurten hebben dan de voorkeur. Een avondbeurt is niet meer nodig maar wel afhankelijk natuurlijk van groeimedium(droge cocos/perlite kan dit wel vereisen). Hou verder de kali-gift goed in de gaten, het kalicijfer kan in deze tijd snel zakken."

Funtelle
"Funtelle groeit vrij vlot weg en lijkt in deze vroege fase een mooie generatieve groeikracht te hebben. De groeikracht zorgt ervoor dat op de meeste plaatsen de extra scheuten sneller genomen konden worden en men dus sneller nauwer staat. Funtelle geeft vrij vlot splittrossen. Dit alles resulteert in hoge vruchtaanmaken in vergelijking met onze andere rassen. Het is dus eerder opletten geblazen dat we plant niet gaan overladen waardoor de voornachten voor Funtelle mogelijk iets hoger kunnen om de splittrossen niet te extreem te laten worden. Funtelle gaat de komende periode veel kalium verbruiken. Verhoog de gift tijdig en volg dit zorgvuldig op om de kleuring vlot te laten verlopen. Hou tevens de Ec-gift op pijl om de kwaliteit hoogstaande te houden. Begrens de maximum buis en voorkom te hoge temperaturen via de groeibuis zodat de vruchten rustig kunnen uitdikken."

Voor meer informatie:
Syngenta
Jacob Obrechtlaan 7a
4611 AP Bergen op Zoom
www.syngenta.nl
Publicatiedatum: