Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Bakker van Bakker AGF:

“Wachten op afzet in witte kool, spitskool is er bijna doorheen”

Tholen – Zoals elk jaar is het weer afwachten hoe de export van witte kool verloopt, vertelt Jan Bakker van Bakker AGF. "Door export kan de situatie heel anders worden. Op dit moment is er nog geen vraag vanuit het Oostblok. Dat is onze belangrijkste afzet, dus het is altijd een heet hangijzer of en wanneer de handel sneller gaat. Er zijn wel ramingen gemaakt maar in de maanden januari en februari is het altijd afwachten. Pas eind maart - april is er meer duidelijkheid over de exportmarkt."



Voor de interne markt gaat de witte kool wel elke dagen af. De prijzen dekken echter nauwelijks de kosten (rond 15 en 16 cent). Jan: "De kolen komen uit de bewaring, dus dan blijft er niet veel over voor de tuinder. De latere kool moet toch wel naar 25 cent gaan, anders hebben de telers een slecht jaar. Voor rode kool wordt de prijs wel gemaakt, die liggen rond de 35 cent. Maar dat zijn wel veel kleinere volumes, een kwart tot een derde van het volume aan witte kool. Veel rode kool is voor consumptie in Nederland en Duitsland. De rest gaat naar diverse andere landen."



Over de spitskoolmarkt zijn positieve berichten te melden. "De Nederlandse is er bijna doorheen. We stappen binnenkort over naar de Egyptische spitskool. De grote winkelbedrijven vragen vooral om de gesealde spitskolen, dat was echt een plus. De telers hebben goed geld kunnen maken."