Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Betere bestuiving in aardbeien dankzij bijen

Tholen - "Honing is leuk, maar met de echte meerwaarde van bijen zit 'm in de bestuiving." Dat vindt Mario Coremans. De 21-jarige imker richt zich met zijn professionele imkerij volledig op de tuinbouw. "Met bijen bestuiven in aardbeien levert tot tien procent meer A-kwaliteit op."



Terwijl tuinbouwbedrijven de afgelopen tien jaar flink zijn gegroeid en bedrijven van tien hectare geen uitzondering meer zijn, is de imkerij eigenlijk op gelijke schaalgrootte gebleven. "Hierdoor zijn veel tuinbouwbedrijven aangewezen op het totaal concept van hommelbestuiving. Dit is jammer, want hierdoor laat de teler een kans op betere bestuiving liggen", vindt Mario Coremans. Hij begon op zijn tiende met het houden van bijen. De hobby liep uit de hand en na verloop van tijd vroeg een aardbeienkweker of Mario zijn bijen in zijn teelt wilde inzetten.

Al snel bleek dat bestuiving met bijen een flinke kwaliteitsverhoging van de aardbeien opleverde. "Zeven tot tien procent meer A-kwaliteit", vertelt Mario. En in de zachtfruitmarkt is hier markt voor. "In het zachtfruit is kwaliteit van groot belang. Als er één misvormde aardbei in een doosje zit, koopt de consument al liever een andere. Dat kan dus veel betekenen."



Tijdens zijn laatste studiejaar aan de HAS in Den Bosch besloot Mario daarom professioneel aan de slag te gaan met bijen-bestuiving in de tuinbouw. Dankzij crowdfunding en dankzij een investering van de Rabobank wil hij zijn imkerij uitbouwen en de volken verhuren. "Met de hommels is een geweldig concept gerealiseerd. Telers halen een doos op en het is geregeld. Dat wil ik ook met de bijen realiseren: dat je de teler ontzorgt en dat je als professionele organisatie aan de slag kan met het faciliteren van de bestuivingen", vertelt Mario. Dat zoiets er nog niet is, is volgens hem ook voor een deel te wijten aan de vergrijzing in de sector. "De meeste imkers houden bijen als hobby en voor de honing, maar de echte meerwaarde voor mij als imker zit juist in de bestuiving. Klanten ontzorgen en toegevoegde waarde creëren motiveert mij."

Maar, bijen in de kas – is dat geen garantie voor bijensteken en ellende? Hommels zijn toch veel vriendelijker van karakter? "Tja, en imkers zijn ouder dan 65 en hebben twee bijenkasten in de achtertuin", schertst Mario. "Maar dat klopt dus ook niet helemaal. Bijen hebben een minder goed imago dan hommels en het is inderdaad zo dat je geen bijen kunt maken die niet kunnen steken. Maar je kunt je volken wel selecteren op vriendelijkheid. De meeste imkers hechten veel meer waarde aan een goede honingopbrengst en aan de gezondheid van het bijenvolk dan aan de opbrengst van een teler. Vaak zijn de volken met de grootste honingopbrengst ook het felst tegen indringers. Deze bijen wil ik niet hebben, ik zoek vriendelijke bijen waarbij populatiesterkte en vliegdrang erg belangrijk zijn. Ik heb bijenvolken waar ik in de zomer in zwembroek mee kan werken."



Dankzij de investeringen in het bedrijf wil Mario zijn arsenaal bijenkasten komende jaren uitbreiden. Ook onderzoekt hij de toepassing van bijen in meer teelten. "In de tomaten is de toegevoegde waarde van bijen niet bekend. Het gewas heeft veel stuifmeel dus de drang om goed te bestuiven is niet zo groot. In aardbeien speelt dat veel meer." Ook in andere teelten ziet hij mogelijkheden. "In appelen en peren bijvoorbeeld, daar kun je met honingbijen stappen zetten in de symmetrie van de vruchtvorm. We zijn ook bezig met kersen en starten dit jaar een proef in de skimmia's, in de potplanten. Maar je ziet wel in de open teelt sneller dat natuurlijke bestuivers het overnemen en dat de toegevoegde waarde dan meevalt. Daarom blijven we ons in eerste instantie richten op de aardbeienteelt. Het zou leuk zijn als we in andere sectoren kunnen groeien, maar dat is vooralsnog een beetje bijzaak."

Voor meer informatie:
Mario Coremans
Imkerij Coremans
+31-650915844
www.imkerijcoremans.nl