Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Forse prijsbewegingen in energiemarkt door onzekerheid

Ondanks de weersvoorspellingen met milder weer, bewogen de korte termijn TTF-gasprijzen de afgelopen week heftig. De neerwaartse tendens sloeg vanaf begin week 5 om, en de prijzen schoten omhoog.

Handelaren zijn bijzonder zenuwachtig door de krappe gasvoorraden en reageren op elk signaal. Dat waren onder andere: bijgestelde weerberichten, stijgende steenkoolprijzen, krappe gassystemen en wisselende valutaverhoudingen.

Bij de lange termijn TTF-gasprijzen bleef het er veel rustiger. Er wordt weinig gehandeld en de prijsdrivers olie en valuta's houden elkaar in evenwicht. De olieprijs zat vast tussen de 55-56 dollar/vat en de euro tussen de 1,07-1,08 dollar/euro.

De lange termijn elektraprijzen bewogen wel iets meer. De steenkoolprijs bleef beweeglijk tussen de 64 en 68 dollar/ton en de CO2-emissierechten stegen van 5 naar 5,5 euro/ton.

De spotprijzen elektra daalden, zoals verwacht, door milder weer met meer wind.



Korte termijn
De TTF daggasprijs bewoog flink de afgelopen week. Ondanks milder weer staat de prijs onder druk door extra vraag voor export en gascentrales. Door een conflict tussen Polen en Rusland over gebruik van een transportleiding (OPAL) gaat er sinds 1 februari minder Russisch gas naar Duitsland. Door hoge steenkoolprijzen en lage rivierstanden in Duitsland (koelwater voor kolencentrales) moeten gascentrales een tandje bij zetten. Deze ontwikkelingen zetten, samen met de zorgen over de gasvoorraden ook de prijs voor de maanden en kwartalen onder druk. Frontmaand maart steeg de laatste dagen ruim 1,5 ect/m3. In Engeland zit er nog maar ca. 700 miljoen m3 in de gasopslagen. Twee weken terug was dat nog 1200 miljoen m3. Ook in Nederland zijn de voorraden sterk teruggelopen. Er is nog 5,3 miljard m3 beschikbaar voor de rest van de winter. Bij normaal winterweer, met een onttrekking van ca. 85-95 miljoen m3 per dag, is dat voldoende voor ongeveer 2 maanden. Als we dus nog een echt koude periode krijgen kan het spannend worden.

De APX-prijzen daalden door minder koud weer en meer wind. De laatste dagen waren ze gemiddeld 50-60 euro/MWh voor de peakuren en 35-40 euro/MWh voor de offpeakuren. Onbalans is de laatste dagen goed voorspelbaar en in lijn met tot iets onder de APX.

De dagsparkspread WKK is gedaald tot onder de 30 euro/MWh door de lagere APX prijzen. De sparkspreads voor de kwartalen 4-2017 en 1-2018 daalden licht door kleine bewegingen in de elektra- en gasprijzen voor deze kwartalen.

Lange termijn
In de lange termijn TTF-gasprijzen zat ook deze week weinig beweging. Er wordt niet veel in gehandeld. De ontwikkelingen spelen zich allemaal af op de korte termijn. De kleine olieprijsbewegingen die er zijn. worden gecompenseerd door de wisselende valutaverhoudingen (euro, dollar en Engelse pond).

De OTC-elektra prijzen bleven binnen een bandje van 0,75 euro/MWh en volgden de bewegingen bij steenkool en CO2.

De sparkspread 2018 voor WKK's steeg licht naar 15,3 euro/MWh. De clean-sparkspread van gascentrales handhaafde zich rond de 4 euro/MWh, afgeremd door een hogere CO2-prijs. De darkspread kolencentrales daalde door duurdere steenkool en CO2-rechten onder de 9 euro/MWh.

Visie
De marktverwachting voor kortere termijn gas is gewijzigd van dalend naar onzeker. Er zit heel veel onrust in de markt. De gasaanvoer (Rusland, LNG en gasopslagen) baart zorgen en in het lange termijn weerbericht zit veel onzekerheid. Er is een reƫle kans (30-50%) op rustig weer met temperaturen die weer onder normaal dalen.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigt AgroEnergy van dalend naar onzeker. Kans op lichte stijging is het grootst. Na het weekend van 4/5 februari gaan de temperaturen geleidelijk wat omlaag en de forwards voor week 6 liggen nu zo'n 10 euro/MWh boven die van week 5.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas handhaaft AgroEnergy op stabiel. Er verandert niets ten opzichte van vorige week. Er is weinig handel en de olieprijs is stabiel. Voor lange termijn OTC-elektra handhaven ze de marktverwachting op onzeker. De prijsrichting wordt vooral bepaald door de steenkoolprijs en die bewoog ook de afgelopen week zonder duidelijke richting.

Voor meer informatie
AgroEnergy
Elektronicaweg 41
2628 XG Delft
T 088 - 895 45 45
F 088 - 895 45 50
E info@agro-energy.nl
Publicatiedatum: