Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgisch project onderzoekt hergebruik plantresten

In het kader van de circulaire economie trachten de onderzoekers van het project Bio2Bio oogstresten die beschikbaar zijn in Vlaanderen op te waarderen tot biostimulant- en biobeschermingsmiddelen.

Biostimulanten zijn natuurlijke moleculen die de plantengroei bevorderen of de plant beschermen tegen allerlei vormen van stress zoals droogte- of hitte. Biobeschermingsmiddelen zijn moleculen die de planten beschermen tegen bacteriën-, schimmel-, insecten- of nematodeninfecties.

Professor Danny Geelen van het departement Plantaardige Productie aan UGent coördineert het project. Hij is alvast hoopvol nieuwe bioactieve stoffen te vinden: "Planten produceren zelf heel wat stoffen die hen gezond houden en beschermen tegen natuurlijke vijanden. Deze stoffen komen uiteraard ook voor in oogstresten en kunnen daaruit geëxtraheerd en gezuiverd worden."

Tomaten, prei, aardappelen, witloof
Concreet zullen de onderzoekers loof van tomaten en prei, resten van tuinkruiden, aardappelschillen en witloofwortels nagaan op de aanwezigheid van natuurlijke stoffen met beschermende of groeibevorderende eigenschappen. De extracten worden eerst in het laboratorium gescreend op hun activiteit. Veelbelovende extracten zullen in een tweede fase van het project getest worden tijdens veldproeven op de Proefhoeve van Bottelare.

Marktbehoeftes
Het onderzoek zal uitgevoerd worden in nauwe samenwerking met bedrijven die biostimulanten en biobeschermingsmiddelen op de markt brengen. Deze bedrijven zullen de professoren adviseren in de ontwikkeling van de nieuwe producten conform de marktbehoeftes. Verwacht wordt dat nieuwe bioactieve moleculen zullen geïdentificeerd worden die een belangrijke toepassing zullen kennen in land- en tuinbouw.

Samenwerking en ondersteuning
Bio2Bio is gestart in 2017 en zal 4 jaar duren. Het project wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid en is een samenwerking tussen de UGent, ILVO, KU Leuven en VITO. Het project wordt ondersteund door CropFit, een consortium van onderzoekers van de Universiteit Gent dat expertise in het domein van biostimulanten en biobeschermingsmiddelen samenbrengt.

Bron: Universiteit Gent
Publicatiedatum: