Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat gebeurt er in VK na Brexit met de MRL's?

Het vandaag gepubliceerde AHDB Horizon rapport onderzoekt de toekomst van de gewasbeschermingsmiddelen (PPP's) in het Verenigd Koninkrijk. Het rapport kijkt naar diverse stukken wetgeving die van invloed zijn op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in het Verenigd Koninkrijk en voert vier grote mogelijkheden aan voor de regelgeving na Brexit.

Gewasbeschermingsmiddelen doorlopen momenteel een in heel Europa gestroomlijnd proces waarbij er op Europees niveau algemene goedkeuring wordt gegeven voor werkzame stoffen met controle op het gebruik van producten op nationaal niveau. In de praktijk wordt 58% van de aanvragen op EU-niveau afgewezen, wat gevolgen heeft qua tijdsinvestering en bijkomende kosten. Verder staat het aantal beschikbare gewasbeschermingsmiddelen en hun doeltreffendheid onder druk door steeds meer regelgeving en de groeiende resistentie van ziekten, plagen en onkruid tegen bestaande goedgekeurde producten. De Horizon-publicatie schetst ook welke normen het Verenigd Koninkrijk zich heeft verbonden middels diverse internationale overeenkomsten over de gezondheid van mens, plant en dier en hoe dit toekomstige regelgeving en de handel zou kunnen beïnvloeden.

Rapportauteur Sarah Baker: "De regelgeving inzake de verplichtingen van het Verenigd Koninkrijk op zowel Europees als internationaal niveau op dit gebied is zeer complex. Hoewel gewasbeschermingsmiddelen niet hoog op de prioriteitenlijst van onderhandelaars staan, is de continuïteit van veilige en voedzame voeding van fundamenteel belang en deze producten zijn vaak de sleutel tot de teelt van gezonde en winstgevende gewassen. Op korte termijn zal er waarschijnlijk niet veel veranderen gezien de vermoedelijke voorrang van andere Brexit gerelateerde zaken maar de sector kan niet doen alsof er niks aan de hand is. Het Verenigd Koninkrijk moet gaan nadenken over wat er met gewasbescherming moet worden bereikt en wat nieuwe regelgeving zou kunnen bijdragen. Diverse belangen zullen tegen elkaar afgewogen moeten worden, inclusief de Britse reputatie op de internationale markt, het economisch levensvatbaar houden van de Britse landbouw, milieuoverwegingen en klantenvoorkeur."

Bezoek www.ahdb.org.uk/brexit om het rapport 'Horizon: What will happen to Plant Health and Plant Protection Product regulations after Brexit?' te downloaden.
Publicatiedatum: