Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De meeste klanten tonen begrip"

Contracten worden opengebroken vanwege tekorten in Almeria

Producenten uit Almeria hebben de laatste vijftien jaar niet meer zulke hoge prijzen voor hun groenten ontvangen. De hoge prijzen zijn het gevolg van de koudegolf die de productiegebieden in het Middellandse Zeegebied heeft getroffen. Met name in Italië is de schade groot, evenals in Griekenland, Malta en landen op de Balkan, zodat Spanje overblijft als enige leverancier. In de belangrijkste productiegebieden, Almeria en Murcia, is het wisselvallig weer met veel neerslag en lage temperaturen, waardoor de productie vertraging oploopt.
 
Hoewel de meeste telers blij zijn met de prijzen, leiden de tekorten in combinatie met de grote vraag er wel toe dat grote distributeurs naarstig moeten onderhandelen met hun klanten, die onmogelijk aan hun contracten kunnen voldoen en hun producten alleen tegen zeer hoge prijzen kunnen aanbieden. Supermarkten zijn niet ingesteld op tekorten maar juist gewend aan overaanbod en prijzenslagen. De situatie laat hen geen andere keuze dan opnieuw in onderhandeling te gaan over de contracten om zo tot een oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is.

"Over het algemeen tonen de meeste retailketens begrip voor de situatie maar in sommige gevallen hebben ze botweg geweigerd," legt Enrique de los Rios uit, manager van Unica Group. "Retailers die een product nodig hebben, snappen dat de prijs afhangt van vraag en aanbod. Dit is echter niet het geval voor supermarkten die werken met weekprijzen, zoals Ejidomar. "We verkopen onze producten altijd voor de marktprijs en niet op basis van contracten. In jaren zoals deze vermijden we dus risico's," vertelt José Antonio Baños, directeur van Ejidomar.

De situatie heeft betrekking op de meeste tuinbouwproducten uit Almeria maar met name op aubergines, die momenteel al voor €4,20 per kilo geveild worden en courgettes die voor €3,40 van de hand gaan. Sperziebonen, tomaten en paprika's zijn eveneens duurder geworden en er worden momenteel maar kleine volumes van geoogst. Men verwacht dat de situatie nog tot april of mei aan zal houden, waarna er grote volumes uit Nederland op de markt komen. De prijzen zullen hoog blijven, met name die van aubergines, paprika's en tomaten aangezien de courgetteteelt sneller verloopt.

Publicatiedatum: