Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bangladesh: groentenproductie vervijfvoudigd

Groenten worden alleen op 1,8% van de bebouwbare grond geteeld. Hiernaast worden ook gangen, huisruimten, schuren, daken en in sommige gevallen drijvende systemen gebruikt voor de groententeelt. Zo'n 20-25 groentenrassen inclusief tomaten, fleskalebassen en bloemkool worden jaarrond geteeld. Door verbeterde rassen en moderne technologieën te gebruiken, zou er volgens wetenschappers 30% meer groenten in het land kunnen worden geproduceerd.

Volgens de FAO is de groentenproductie de afgelopen 40 jaar vijf keer zo hoog geworden. In de wereldwijde groententeelt staat Bangladesh op de 3e plaats naast China en India. De grote winsten zijn de levens van de telers aan het veranderen. Afgestudeerde jongeren treden toe tot de sector en behalen doelen door toepassing van verbeterde technologieën en hun talenten. Het groentenareaal is het afgelopen decennium met 5% toegenomen. De groententeelt is de afgelopen drie jaar met 6% gestegen. In het huidige Rabi seizoen is het groentenareaal 528.000 hectare. Elk jaar wordt er 10 miljoen ton aardappelen geproduceerd waarvan 100.000 ton wordt geëxporteerd.

Export
Groenten en fruit worden momenteel naar ongeveer 50 landen geëxporteerd. Hiervan gaat 60% naar het Midden-Oosten en 40% naar Europese en andere landen. De geëxporteerde groenten zijn onder andere kousenband, doperwten, komkommer, pompoen, tomaten, papaja, aubergine, pompoen, amarant, spinazie, bloemkool, kool, groene chili, taro, cocoyam, groene papaya, bakbananen, juteblad, flessenpompoenblad, aronskelkblad, waterlelie, mosterdblad, bonenzaad en jackfruit.

Om de exportinkomsten te verhogen, heeft de overheid initiatieven ondernomen om salmonellavrij betelnotenblad en bacteriënvrije groenten te exporteren. De vraag naar groenten uit Bangladesh vanuit het Zuid-Aziatische subcontinent en de Golfregio stijgt dagelijks. Uit een enquête blijkt dat 40% groenten wordt verspild van productie- tot consumentenniveau. Ambtenaren denken dat deze verspilling ingeperkt zou kunnen worden door betere opslagfaciliteiten en een goed communicatiesysteem.
Publicatiedatum: