Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studenten TU Delft presenteren komkommerplukrobot

Goedkope arbeidskrachten uit bij voorbeeld Polen worden nu nog massaal ingezet in de tuinbouw. Maar studenten van de TU Delft presenteerden dinsdagmiddag al het prototype van een plukrobot.

In samenwerking met het bedrijf Priva is de robot ontwikkeld. "Het lijkt zo simpel, maar het is best lastig voor een robot. Die moet namelijk tussen de bladeren de komkommer herkennen, beoordelen of die groot genoeg is en dan oogsten. Daarvoor moet de robot het steeltje doorknippen, maar de komkommer mag niet meteen op de grond vallen. Daarom hebben we een zuignap gemonteerd en pas bij een krat valt de komkommer naar beneden", legt studente Anne van der Star uit. Dat de robot echt de plukkers gaat vervangen, lijkt een kwestie van tijd.

Komkommers plukken lijkt makkelijk, maar is door de diversiteit in vorm en de aanwezigheid van bladeren en takken voor een robot nog erg lastig. Robot KasPR bestaat uit een robotarm, een grijper en een camera om een beeld in 3D te vormen. Samen zorgen zij ervoor dat de komkommers herkend worden, en netjes vastgepakt en afgesneden worden.
Publicatiedatum: