Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prins Group aan de slag nabij Beijing

Tholen - De handtekeningen zijn gezet onder een nieuwe Chinees tuinbouwproject. Nederlandse leveranciers gaan een tomaten- en slakwekerij bouwen nabij Beijing. Het doel is niet alleen groenten te telen, maar ook meer tuinbouwkennis op te doen en te delen.


Geert van Veen (rechts) ondertekent het contract met de vice-president van Beijing Urban Construction Group.

Nieuwjaar
Aanstaande donderdag is het Chinees nieuwjaar en daarna zijn de meeste Chinezen twee weken vrij. Begin januari moet de bouw van start gaan van de nieuwe kas van de Beijing Urban Construction Group (BUCG) en hun dochterbedrijf (BUCG6). Ze zijn bekend van een aantal opvallende bouwprojecten als het imposante Bird's Nest, een stadion in Beijing voor de Olympische Spelen in 2008. Nu blijven ze ook in deze regio. De kas komt zo'n 80 kilometer van centrum Beijing te staan. "Ongeveer een uur rijden. Daardoor kunnen we onze klanten makkelijk voorzien van vers product", vertelt Dan Xu, manager van de agrarische ontwikkelingen binnen het bedrijf. "Hopelijk is de kas dan eind augustus, begin september klaar voor gebruik."

Het project omvat 2,2 hectare tomaat, 2.000 meter sla-teelt op water en 2.000 m2 voor de opkweek van jonge planten. "Als het klaar is, hebben we de hele tomatenteelt in eigen hand: van zaad tot tomaat."

Geen ervaring in de tuinbouw
BUCG6 heeft geen ervaring in de tuinbouw. "We hebben in diverse sectoren gekeken naar projecten om onze horizon te verbreden. Nu doen we al een paar jaar onderzoek naar de tuinbouw en zijn we ook al een paar keer in Nederland geweest. De Chinese grond is niet goed genoeg om de groeiende bevolking te blijven voeden. Als je de productie, de kwaliteit en de voedselveiligheid wil garanderen, heb je een kas nodig. Alleen dan kun je een flinke opbrengst realiseren voor een beperkte hoeveelheid energie."

"In de winter komen de tomaten en andere groenten van Zuid-China naar het Noorden. Ze zijn dan duur en de kwaliteit is minder, en daardoor zien wij een gat in de markt. In Noord-China is het telen van groente in een kas echter niet vanzelfsprekend", vertelt Dan. "De luchtkwaliteit is slecht in de winter. Door de smog is de instraling van de zon beperkt. We kunnen niet zonder belichting." En dat niet alleen: de temperatuur gaat flink omlaag. "Dus kunnen we ook een goede kachel, isolatiemateriaal en schermmateriaal gebruiken."

 

Prins Group
Dit alles wordt turn-key geleverd door Nederlandse leveranciers, met de Prins Group aan het hoofd en Stolze voor verwarmingsinstallaties, irrigatie- en computersystemen en elektra. "We hebben gekozen om samen te werken met Prins Group aangezien wij elkaar al lange tijd kennen. Deze samenwerking is gebaseerd op vertrouwen. We hebben veel overlegd en uitgebreid verteld wat wij nodig dachten te hebben. In combinatie met de kennis en ervaring van Prins Group, is ons de juiste technische oplossingen geboden", vertelt Dan. Als algemene aannemer voor het ontwerp en de bouw is Prins Group, gezamenlijk met partner Stolze, is verantwoordelijk voor de technische aspecten als het irrigatiesysteem, de scherminstallaties en de belichting. "Deze kas wordt de meest vooruitstrevende van China op dit moment. Bijna alles is afkomstig uit Nederland. Nog geen tien procent van de benodigdheden komen uit China."

De kas is aangepast op de omstandigheden in de regio. "Zo hebben we hier in de zomer veel regen. De goten zijn daarom groter dan normaal", vertelt Dan. "Lastiger is de arbeid. In China hebben we nauwelijks goed opgeleid tuinbouwpersoneel. Zoiets als de Poolse werknemers in de Nederlandse kassen hebben we hier niet. Voor het bladplukken, snoeien, indraaien en oogsten op snelheid hebben we mensen nodig en die zullen we zelf moeten opleiden. Daarom hebben we veel meer mensen nodig dan in Nederlandse kassen - 25 ten opzichte van 10 misschien wel, om het werk af te krijgen. Over een paar jaar is dat hopelijk anders. Dat moeten we in onze berekeningen meenemen."

Demo-kas
Naast de productie-kassen zal de kas ook open zijn voor publiek en komt er een demo-kas van 800 m2. Hier kunnen leveranciers als Prins Group, maar ook Svensson, Priva, Hortimax en Royal Brinkman laten zien wat ze doen", vertelt Dan. "We richten ons specifiek op kinderen en jongeren, om hun te tonen wat er allemaal gebeurt in de tuinbouw en hoe belangrijk de sector is voor de toekomst. Daarnaast willen we mensen uit Beijing en omstreken verwelkomen. Door alle buitenlandse technieken te tonen willen we hun vertrouwen winnen en hopelijk betalen ze dan ook meer voor onze tomaten dan voor conventioneel geteelde tomaten. En als laatste zijn ook Chinese telers welkom om de laatste ontwikkelingen in de sector te ontdekken", vertelt Dan. "We willen toonaangevend zijn in de tuinbouw en de weg vrijmaken voor deze sector."

Ook de keuze voor 2.000 m2 sla is ingegeven door de onderzoekende houding van het bedrijf. "De consumptie van sla in steden gaat omhoog, terwijl de aanvoer in Noord-China in de winter laag is. De meeste sla komt bovendien uit de open teelt of uit Chinese zonnekassen. Als het weer omslaat, is het risico op verlies van de teelt groot. Met onze proef kunnen we zien of er een potentiƫle markt is."

Voor meer informatie:
Prins Group
Bovendijk 38
2295 RZ Kwintsheul
T: +31 174 52 68 80
F: +31 174 52 68 81
E: info@prinsgroup.com
www.prinsgroup.nl