Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IoF2020: 5 proeven, 19 gebruikssituaties:

Ivd zou in de landbouw voor doorbraken kunnen zorgen

Het Internet of Food & Farm 2020 (IoF2020) project onderzoekt en beoogt een grootschalige implementatie van het 'Internet der dingen' (Ivd) in de Europese landbouw- en voedingsmiddelensector. Met een mede door de Europese Unie gefinancierd budget van €30 miljoen heeft dit project de potentie om voor grote verschuivingen op dit gebied te zorgen door een drastische verbetering van de productiviteit en duurzaamheid. Het zal de toegevoegde waarde van slimme netwerken van verbonden objecten aantonen, die context-gevoelig zijn en in de agrovoedingssector op afstand geïdentificeerd, waargenomen en gestuurd kunnen worden. Het project is gestart op 1 januari 2017 en heeft een looptijd van vier jaar.

IoF2020: 5 proeven, 19 gebruikssituaties

Het Ivd zou in de landbouw voor echte doorbraken kunnen zorgen. Recente initiatieven hebben het enthousiasme van de sector aangetoond om door ICT, netwerk en data-georiënteerde technologieën geboden mogelijkheden aan te grijpen. De momenteel beschikbare applicaties zijn echter nog steeds gefragmenteerd en worden vooral door een kleine groep gebruikt. IoF2020 zal oplossingen bieden en de grootschalige invoering van Ivd bevorderen door zich te richten op de huidige organisatorische en technologische uitdagingen in de Europese landbouw- en voedingsmiddelensector. 

Het Ivd kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de kwaliteit van EU-vlees te optimaliseren en tegelijkertijd fraudemogelijkheden beperken door de transparantie en traceerbaarheid te verbeteren. Een ander voorbeeld: EU-wijn heeft over het geheel genomen het hoogste aandeel EU-inkomsten afkomstig uit de landbouw. Om internationaal competitief te blijven in zowel de conventionele als biologische wijnbouw, kunnen Ivd-technologieën worden gebruikt om een hogere kwaliteit en duurzaamheid te verkrijgen en tegelijkertijd de productiekosten te verlagen. Het project zoekt naar oplossingen in de agrovoedingssector middels 19 gebruikssituaties verspreid over heel Europa, op 5 vlakken: akkerbouw, zuivel, vlees, groenten en fruit, rekening houdend met de diverse noden en obstakels.

Iteratieve aanpak met meerdere belanghebbenden gericht op eindgebruiker
IoF2020 brengt alle belanghebbenden in de voedselketen bij elkaar: van telers, coöperaties, machine en logistieke leveranciers, voedselverwerkingsbedrijven tot consumentenorganisaties. En zelfs ICT specialisten! Het project zal innovatieve Ivd-oplossingen ontwikkelen door co-creatie te stimuleren in iteratieve verbeteringscycli gericht op gebruikersaanvaarding en businessmodellen ter bevordering van de technologie en afstemming op de markt. Het IoF2020-model draait vooral om eindgebruikers. Zij zullen deelnemen aan de evaluatie en verbetering van de kerntechnologieën, zodat deze aan de eisen en verwachtingen van de sector voldoen.

IoF2020 beoogt door een sterke nadruk op communicatie en de deelname van belanghebbenden een ecosysteem te creëren voor de toepassing van Ivd-technologieën op lange termijn. Het bevorderen van de dialoog met belanghebbenden en het tijdig verstrekken van informatie over de vooruitgang en behaalde resultaten is dan ook de essentie van de communicatieactiviteiten van het project. Om haar publiek te betrekken en informeren zullen tijdens de gehele duur van het project verschillende hulpmiddelen worden ingezet. Deze omvatten driemaandelijkse nieuwsbrieven, een interactieve website, sociale media-activiteiten, infographic, video's, regelmatige briefings en open evenementen.

George Beers, projectmanager bij Wageningen University & Research en IoF2020 projectcoördinator: "IoF2020 brengt niet alleen Ivd in de landbouw- en voedingsmiddelensector. Het staat ook voor het leveren van technologieën die passen bij de behoeften van de hele waardeketen en haar eindgebruikers en ze voor toekomstige uitdagingen versterken. Samen met onze 70 partners geloven we dat IoF2020 de potentie heeft om een paradigmaverschuiving teweeg te brengen in de manier waarop voedsel in Europa wordt geproduceerd, van het veld tot het bord, en het Europese concurrentievermogen en de kwaliteit te verhogen."

Publicatiedatum: