Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hazera wil sterker worden in komkommers

Groentenzaadbedrijf Hazera heeft een lange traditie in de veredeling van komkommer. Hazera stond aan de wieg van verbeteringen in de komkommergenetica, vooral in de mini-komkommer. Hazera blijft werken aan deze verbeteringen, maar gaat ook aan de slag met nieuwe typen, verovert nieuwe markten en verkent nieuwe mogelijkheden in de marketing. Een overzicht van de recente ontwikkelingen met Hazera Global Cucurbits Product Manager Mark van der Zouwen.

Komkommers zijn er in een breed scala aan typen, van de 10 cm baby-snackkomkommers tot en met de bekende 30 cm lange komkommers voor niet-verwarmde of high-tech verwarmde kassen, met daartussenin mini-komkommers (oftewel Beit Alpha), Slicers, types voor conservering en een breed scala aan Aziatische soorten.

Mark van der Zouwen: "Hazera's programma begon in mini-komkommer, die vooral in niet-verwarmde kassen worden geteeld in het Middellandse-Zeegebied, in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en ook in Amerika. Vandaag de dag worden mini-komkommers ook geteeld in verwarmde kassen in Noord-Amerika en Noord-Europa. Hazera bestrijkt nu het complete assortiment. We introduceerden sinds de jaren tachtig een aantal baanbrekende innovaties. Bijvoorbeeld een sterke verbetering in de vruchtkwaliteit (uniforme vorm en kleur), drastische rendementsverbetering, aanpassingsvermogen aan verschillende groeiomstandigheden en, meer recent, lange houdbaarheid. In de vroege jaren tachtig begonnen we ook met het lange type voor niet-verwarmde kassen, vooral in het Middellandse Zeegebied. Hier introduceerden we soortgelijke innovaties, inclusief de verlengde houdbaarheid (velen herinneren zich het ras Suprami wel) en recent kwamen we met rassen die resistent zijn tegen zowel meeldauw als virusziekten zoals CVYV en CYSDV."

In de mini-types staat Hazera nu in de top 3 van veredelingsbedrijven wereldwijd, met rassen die zijn aangepast aan de Mediterrane regio, het Midden-Oosten en Centraal-Amerikaanse markten. Mark: "Onze marktaandelen in mini groeien gestaag, en we hebben onze veredelingsactiviteiten uitgebreid, waarbij we midden in deze regio's zijn gaan zitten. Naast succesvolle rassen voor de lente-zomer, zoals de Bereket en Dennis, lanceren we nu ook nieuwe rassen voor het meer stressvolle koele seizoen, als opvolgers van Cohiba. Een zeer interessante ontwikkeling is de midi-komkommer voor verwarmde kassen, zoals ons lente-herfstras Nikifor met hoge opbrengst en hoge vruchtkwaliteit, goed ontvangen in bijvoorbeeld Polen, waar high-tech telers hem gebruiken."

Onlangs heeft Hazera's veredeling ook een sterke pijplijn voorbereid in baby-komkommer, met vruchten van 8-12 cm, die snel aan populariteit winnen in veel markten waar gezonde tussendoortjes en gemak voor de consument in opkomst zijn.



Het lange type krijgt weer meer nadruk, gestimuleerd door nieuwe veredelingsactiviteiten in Spanje. Hier lanceerde Hazera onlangs het succesras Batallón voor Almeria en de regio Granada. Mark: "Dit is een winterras met een uitstekende kleur, lengte, houdbaarheid en weerstand tegen virussen. De ontwikkelingen in de lange komkommerveredeling in Spanje zullen zeker een positieve consolidatie krijgen in andere regio's met vergelijkbare groeiomstandigheden, zoals Griekenland, Mexico, Oceanië en Zuid-Afrika."

Eén van de nieuwste ontwikkelingen zijn de activiteiten om de Chinese markt op te gaan, waarvoor Hazera onlangs is begonnen met veredeling. Mark: "Met onze ruime ervaring als een solide basis, is onze ambitie om de behoeften en de typen voor de Chinese markt op te nemen in onze programma's. Als we een wereldwijde specialist willen zijn, moeten we aanwezig zijn in deze groeiende markt, die de grootste wereldwijd is, en erg open voor innovaties. De Chinese teelt en consumptie zijn nogal verschillend van andere regio's. Daarom moeten we heel bewust de behoeften en tradities van de Chinezen respecteren terwijl we tevens innoveren."

Hoe ziet de komkommertoekomst eruit voor Hazera? Mark: "We zullen onze veredelingsactiviteiten verder uitbreiden naar alle belangrijke regio's voor deze wereldwijde teelt. Onze rijke genenpool zal worden gebruikt om genetische diversiteit te creëren, aangepast aan de belangrijkste productiegebieden. Ziekteresistenties, in het bijzonder tegen wortel- en virale ziekten, zullen cruciaal zijn, en een manier om de noodzaak van dure onderstammen te voorkomen. We zullen onze rassen aanpassen aan meer effectieve teelttechnieken met hoge opbrengst. En tenslotte ontwikkelen we producten die voldoen aan de behoeften van de hele versproductketen. Het doel is te zoeken naar mogelijke innovaties, en bulkproducten om te zetten in producten die beter comfort en een superieure toegevoegde waarde voor de consument bieden. Tenslotte zijn zij degenen die het uiteindelijke product consumeren en voor wie we elke dag te werken. "

Voor meer informatie:
Hazera Seeds Ltd
Israël‏
Berurim M.P Shikmim
Tel: +972 8850 8815
Fax: +972 8850 2442

Hazera Seeds B.V.
Nederland
Tel: +31 162 690 900‏
Fax: +31 162 690 970
Publicatiedatum: