Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
interactieve kaart

Waar staan de Russische kassen?

De Russische telersorganisatie RGA heeft een kaart gemaakt die aantoont waar de kassen van haar leden zich bevinden. De kaart geeft (ongeveer) de locatie van bedrijven aan, inclusief de regio en de omvang van het productieareaal. Is hiermee nu eindelijk duidelijkheid over het Russische areaal?



Er is veel onduidelijkheid over het Russische areaal beschermde teelt. De regering heeft de wens uitgesproken zelfvoorzienend te worden en er worden regelmatig nieuwe bouwprojecten aangekondigd. Een overzicht van de Russische tuinbouw zou voor veel bedrijven daarom een uitkomst zijn. Onze internationale collega's zochten uit hoe accuraat de map is.

190 bedrijven
Op de kaart staan zo'n 190 productiebedrijven die in omvang variƫren van 0,5 hectare tot 30 hectare of meer. Vergeleken met satellietbeelden lijkt de kaart te kloppen, al zijn de precieze locaties soms niet helemaal accuraat.




Niet elke locatie waar de kaart naar verwijst zal een kassencomplex tonen. Deze locatie zou bijvoorbeeld een kwekerij van 10 hectare moeten laten zien. Al wat we vonden was een woonbuurt.


Ook opmerkelijk: veel kleine dorpen met een kas in elke achtertuin. Een hiervan is het kleine dorp Kakhun nabij Naltsjik in de Noord-Kaukasus, wat een beetje lijkt op het Russische Westland ...

Wat voor kas?
Verder is niet altijd duidelijk wat er op de productielocaties te vinden is. Soms lijken ze op eenvoudige plastic tunnel bedrijven. Andere lijken van glas en soms meer geavanceerde Venlo-kassen te zijn.

Als laatste is er onduidelijkheid over de accuraatheid van de kaart of de nieuwste kasprojecten er wel op staan. Rusland heeft immers de ambitie om zelfvoorzienend te worden en de laatste jaren worden geregeld grote investeringen in nieuwe projecten aangekondigd. Hopelijk leert deze kaart uiteindelijk of deze in de komende jaren ook daadwerkelijk worden gebouwd.

Klik hier om de kaart te bekijken


Publicatiedatum: