Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw Ondernemersprijs naar bloembollenkweker

Tholen - De 31e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs is gewonnen door JUB Holland uit Noordwijkerhout. De ondernemer mag zich een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. JUB Holland ontving de prijs op de nieuwjaarsbijeenkomst in Keukenhof te Lisse. Het bedrijf kaapte daarmee de prijs voor de neus de andere twee genomineerden, Bunnik Plants uit Bleiswijk en Green Specialties Holland, weg.

Klik hier voor een fotoreportage



Thema van de bijeenkomst was 'Familiebedrijven, de kunst van succesvol overdragen'. Professor Heugens, die uitgebreid onderzoek naar het fenomeen gedaan heeft, gaf tekst en uitleg bij het gegeven dat overdracht van familiebedrijven vaak moeilijk blijkt. In 2/3 van de gevallen loopt het spaak, wat maakt dat de derde generatie niet vaak gehaald wordt, en de vierde of vijfde bijna nooit. Veel processen, veel breuklijnen komen samen - emotionele, fiscale en organisatorische issues - die allemaal samen genomen geen recept voor succes zijn. Zijn boodschap: begin dan ook op tijd ('minimaal 10 jaar van te voren'). Verder doet de overdragende partij er goed aan alleen gevraagd advies geven, en zou de overnemende partij toch vooral flink moeten investeren in R&D - "het kroonjuweel van het familiebedrijf".



Jub Holland
Een hele reeks factoren hebben de jury doen besluiten JUB Holland tot ambassadeur van de tuinbouw 2017 uit te roepen. "De jury is onder de indruk van dit stabiele familiebedrijf vanwege de lange familietraditie maar ook door het brede scala aan activiteiten in de keten. Door volharding van vijf generaties heeft het een eigen positie verworven op de internationale markt. JUB Holland valt op vanwege de sterke visie en maatschappelijke betrokkenheid door bloembollen een plaats te geven in de samenleving. De ondernemers zoeken daarvoor op een innovatieve manier de samenwerking met gemeentes en organisaties. Bollen als ondersteuning van de biodiversiteit is daarbij een belangrijk speerpunt. De winnaar van 2017 onderneemt met visie, durf en daadkracht. JUB Holland neemt een voortrekkersrol op zich om de bloembollensector een stap verder te brengen."


De genomineerden worden voorgesteld

Best of the rest
De 'verliezers' doen, op praktisch alle voornoemde gebieden, niet voor JUB onder. Bunnik Plants heeft zich, volgens de jury, in het bijzonder onderscheiden met het doorvoeren van een gedurfde vernieuwing van de organisatie, dat inhoudt dat het potplantenbedrijf sinds een aantal jaar met zelfsturende teams met eigen verantwoordelijkheden werkt. Ook innoveert Bunnik op het gebied van water en energie. Green Specialties Holland heeft een nieuwe weg ingeslagen en is met de teelt van bladgewassen niet de grondstoffenproducent maar leverancier van panklare producten. Dit lukt Green Specialties door een uitstekende samenwerking met ketenpartners. 


De winnaar van vorig jaar, Toon Ebben

Tuinbouw in de lift

Onder de ongeveer 500 aanwezigen heerste een opgewekte stemming, wat niet in het minst verklaard zou kunnen worden uit een goed afgesloten boekjaar en hoopvolle vooruitzichten voor het volgende. Op de bijeenkomst passeerde de jaarcijfers nog maar eens de revue, waaruit bleek dat de gemiddelde inkomens voor bijna alle telers verbeterd zijn en dat er nu weer wordt geïnvesteerd in R&D.


Paneldiscussie met links, prof. Heugens, daarnaast Dirk Ebben van Boomkwekerij Ebben en rechts Erwin van der Lans van Lans en Joyce Lansbergen van LG Flowers

Klik hier voor een fotoreportage