Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paddenstoelenteelt op afval uit restaurants

Twee dames in Montreal zijn een paddenstoelenteeltbedrijf begonnen met gebruik van keukenafval van lokale restaurants. Van buiten ziet Blanc de Gris er wat onbenullig uit, maar binnen vind je 6 kassen met paddenstoelen. Dominique Lynch-Gauthier, de dertiger achter het project, lacht dat ze nooit had gedacht paddenstoelen te zullen gaan telen!

De paddenstoelen van Blanc de Gris worden geteeld in op elkaar gestapelde emmers met gaten in de zijden. De paddenstoelen in deze 1200 emmers bevinden zich in verschillende groeistadia, waardoor ze zo'n 200 kg per week kunnen oogsten. De temperatuur en vochtigheid moeten nauwkeurig worden geregeld om hun kwaliteitsproduct te kunnen genereren.

Lysiane Roy-Maheu werkt met haar vriendin samen en verzorgt de verkoop en marketing van het bedrijf. Zij werd aangetrokken door het milieuvriendelijke aspect van het project, het zgn. kringloopeconomieconcept, het gebruik van afval voor voedselproductie.

Blanc de Gris ontvangt koffieresten van vele lokale restaurants en bierbostel (residu uit granenfermentatie) uit een nabijgelegen bar. Wanneer Lysiane bijvoorbeeld aan een van de verbonden restaurants hun paddenstoelen levert, gaat ze niet met lege handen weg. Ze neemt hun koffiedik mee. Chef-kok Julien Laporte is tevreden met het product: "We hebben hun paddenstoelen geprobeerd en vonden ze uitzonderlijk. Ze lijken helemaal niet op de paddenstoelen die je in winkels kunt kopen. Het is een wat knapperige paddenstoel met een hazelnootsmaak."

Blanc de Gris levert aan een dertigtal restaurants en hoopt de klantenkring uit te kunnen breiden. Ook zijn ze bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten, zoals gemarineerde paddenstoelen voor consumenten.
Publicatiedatum: