Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
meer Belgen en Nederlanders werken met dubbellaagse mat
Meer en meer kwekers kiezen voor kokos
De meeste telers in België en Nederland gebruiken steenwolsubstraat, maar het aantal telers dat op kokosvezelsubstraat overstapt, stijgt jaarlijks. Dat ziet Wim Roosen van Dutch Plantin. "We zien dat er meer belangstelling is voor het gebruik van kokossubstraat. Dit jaar is een aantal Nederlandse en Belgische telers - na vele jaren testen - op grotere schaal begonnen onze substraten te gebruiken."
Komkommer
Zo is er een komkommerteler die in 2015 de dubbellaags growbag van Dutch Plantin heeft getest. "Deze teler gebruikte in het verleden een perliet substraat en begon dit met kokos te vermengen. Vanwege hygiëneproblemen besloot hij een paar jaar geleden op steenwol over te stappen, maar hij bleef geïnteresseerd in een biologisch substraat. Twee jaar geleden is hij begonnen onze gelaagde growbags uit te proberen."
Deze proeven verliepen goed. Vorig jaar oogstte de teler een paar komkommers meer per vierkante meter op kokos ten opzichte van steenwol. "Dit was voor hem een aanleiding om de proef deze winter uit te breiden tot een oppervlakte van 1 hectare. Hij heeft de gewassen op 30 december geplant en ziet momenteel een snellere beworteling van de gewassen op de kokos growbags, omdat dit substraat meestal wat droger blijft. Dit zal waarschijnlijk resulteren in een iets eerdere oogst."
Paprika
Ook een Nederlandse paprikateler heeft zijn areaal kokossubstraat dit jaar uitgebreid. Deze teler probeert al een paar jaar de dubbellaags growbag van Dutch Plantin uit en besloot het substraat dit jaar op grotere schaal te gaan gebruiken. Volgens de teler is met het substraat de plant beter te sturen. Terwijl kokossubstraat gewoonlijk bekend staat om een te vegetatieve groei is met een dubbel gelaagde growbag een generatieve, beter beheersbare groei mogelijk.
Dubbellaagse growbag
Volgens Roosen is dubbellaags growbag echt een doorbraak geweest. "Het is bekend dat een growbag met 100% peat te vegetatief is en een growbag met 100% kokos-chips teveel lucht doorlaat. Je kunt de twee materialen mengen, maar onze dubbellaags growbag bestaat uit een laag kokos-chips met een laag kokosgruis erbovenop. Met deze combinatie is een perfecte controle mogelijk. De geleidelijke overgang tussen de twee lagen en de constante kwaliteit van het materiaal is de reden waarom veel telers goede resultaten hebben gehad."
Roosen verwacht dat meer telers in Europa het gebruik van kokossubstraat zal uitbreiden als gevolg van het succes van de dubbellaags growbag. "We zien dat telers eindelijk overtuigd zijn van de mogelijkheden van kokosvezel. Een tomatenteler in België met 14 ha teelt al 4 jaar succesvol met onze growbags." Andere kokos growbags die hij heeft geprobeerd waren ofwel te grof, te nat, te zacht of resulteerden in extreem hoge EC niveaus. De dubbel gelaagde growbags zijn perfect en worden jaarlijks tijdig geleverd," volgens de teler.
Bezoek Dutch Plantin tijdens de komende IPM Essen, Hal 7, stand C11