Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energiemarkt onrustig in eerste week 2017

Gebrek aan handel, kouder weer en krappe aanvoer zorgde voor flinke prijsbewegingen tijdens de kerstperiode en rond de jaarwisseling.

De korte termijn gasprijzen stegen met meer dan 1 ect/m3 en ook de OTC-elektraprijzen en grondstofprijzen zaten in de lift. Deze week bleef de prijsvorming erg onrustig ondanks dat de meeste handelaren weer terug zijn van het kerstreces en er voor de tweede week van januari minder koud winterweer wordt verwacht. Oorzaken zijn het golfje met kou en een echte vorstdag op vrijdag 6 januari, onverwachte problemen met gasopslagen in Engeland (Rough) en Nederland (Bergermeer) en een zitting van de Raad van State op 5 januari over bezwaren tegen het kabinetsbesluit van vorig jaar over het Groningse productieplafond.

Ook de grondstofprijzen bewogen flink. Olie tussen de 55 en 58 dollar/vat; steenkool tussen de 61 en 64 dollar/ton en CO2-rechten tussen de 5,2 en 6,4 euro/ton. De spotprijzen elektra bewogen in een band van 10 euro/MWh afhankelijk van de temperatuur en de wind. De onbalansprijzen waren soms behoorlijk grillig door wisselende weersomstandigheden en moeilijke voorspelbaarheid daarvan.



Korte termijn
De TTF-daggasprijs steeg de afgelopen weken met meer dan 1 ect/m3. Kouder weer zorgde voor extra lokale- en exportvraag. Daarnaast moest er door haperende Noorse productie en gebrek aan LNG-aanvoer een groter beroep op de gasopslagen gedaan worden. In Engeland zijn er nog steeds problemen met de gasopslag Rough. Vanaf 4 januari zou hij weer beschikbaar zijn voor levering, maar dat moment is nu toch weer uitgesteld. De TTF-prijzen voor de komende maanden liepen met de daggasprijs mee omhoog.

De APX-peakprijzen bewogen tussen de 40 en 55 euro/MWh. Bij kouder weer en weinig wind zaten ze aan de bovenkant van de bandbreedte en bij meer wind aan de onderkant. Met uitzondering van Duitsland (met zelfs negatieve prijzen rond Kerst) liggen de spotprijzen in de omringende landen gemiddeld steeds op een hoger niveau van 60-70 euro/MWh. Bij een volledig benutte grenscapaciteit is het effect daarvan op de Nederlandse APX beperkt. De onbalansprijzen lagen deze week rond die van de APX. Het waaide af en toe stevig, maar de elektro-producenten hebben dat blijkbaar goed in hun prognoses verwerkt.

De dagsparkspread WKK beweegt tussen de 15 en 25 euro/MWh door de wisselende APX-peakprijzen. De sparkspreads voor de kwartalen daalden, met name door de hogere gasprijzen. De WKK sparkspread voor kwartaal 4 van 2017 ging van 21 naar 19 euro/MWh en die voor kwartaal 1 van 2018 van 18,5 naar 16,5 euro/MWh.

Lange termijn
In de lange termijn prijzen zat veel minder beweging. Ze begonnen dit jaar hoger. Maar toen de handel weer op gang kwam, volgden ze de korte termijnprijzen en die van de grondstoffen.

Opvallend is dat de TTF-gasprijzen voor de jaren 2018, 2019 en 2020 nu allemaal rond hetzelfde niveau (17,5 ect/m3) liggen. Bij OTC-elektra is 2018 ca. 1 euro/MWh duurder dan 2019.

De sparkspread 2018 voor WKK's daalde van 17 naar 15 euro/MWh. De lagere elektriciteitsprijs werkt sterker door dan die van gas. Bij de centrales werkt juist de lagere prijs voor CO2-emissierechten en steenkool meer mee aan de kostenkant. De clean sparkspread 2018 voor gascentrales is rond de 4,2 euro/MWh en die voor kolencentrales steeg naar 9,75 euro/MWh.

Visie
Door de genoemde, elkaar versterkende ontwikkelingen, is de marktverwachting van AgroEnergy voor korte termijn TTF-gas voor de laatste weken van 2016 niet uitgekomen. Vanaf begin week 2 lijkt het huidige koude golfje voorbij en wordt minder (export)vraag verwacht door milder winterweer. In Engeland zal de gasopslag Rough weer beschikbaar komen en arriveert op 6 januari de eerste LNG-tanker van dit jaar. Ook verbetert de aanvoer als lopende problemen bij Noorse productievelden zijn opgelost. Ook heeft de Raad van State de bezwaren tegen het huidige Groningse productieplafond van 24 miljard m3 per jaar verworpen.

AgroEnergy handhaaft de marktverwachting voor korte termijn TTF-gas voor de komende week dan ook op dalend. De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) blijft ook op dalend. Volgende week komt er een kolencentrale op de Maasvlakte terug in productie (1GW). Dit compenseert ruim de 400 MW van de gasturbine van Enecogen die dan in onderhoud gaat. Verder wijzen de forwards voor komende week omlaag door milder weer en meer wind. De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas blijft gehandhaafd op onzeker. Er wordt veel minder in gehandeld dan in de korte termijn tijdvakken en ze zijn daardoor gevoeliger voor prijsbeweging. De prijsrichting is daarnaast afhankelijk van de grondstofprijzen en valutaverhoudingen en die blijven onrustig en beweeglijk.

Voor meer informatie
AgroEnergy
Elektronicaweg 41
2628 XG Delft
T 088 - 895 45 45
F 088 - 895 45 50
E info@agro-energy.nl

Publicatiedatum: