Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Heegsma:

"Knop gaat nog niet om van afland- naar koelhuispeen"

Tholen - De wortelmarkt is momenteel erg rustig. "Typerend is wel dat de beurscommissie van Emmeloord al een week of vijf geen handel noteert. Vorig jaar was de prijsnotering 18-20 cent en nu is er niet eens een notering", vertelt vollegrondsgroentenhandelaar Kees Heegsma uit Lemmer. "Wij moeten nou eenmaal met onze wortelen de grens over en al die landen hebben voldoende eigen product."

"Vorig jaar was de zomerteelt erg goed en daardoor zie je dat mensen hun geluk gingen beproeven in de wortelteelt. Als dan het areaal uitbreidt en de afzet valt tegen, dan zit het twee keer tegen en dat heeft de hele zomer en herfst doorgesukkeld. Dit had als gevolg dat veel handel doorgeschoven is. Normaal heb je naarmate de koelhuizen gevuld zijn nog wat afland handel, maar die kreeg je nu ook moeilijk aan de man", blikt Kees terug.

"Opmerkelijk is dat er nog steeds veldgewas wordt geoogst en niet alleen hier, maar ook in Duitsland. Andere jaren haalden we met een enkel perceeltje weleens de Kerst. Maar de volumes die nu nog op het veld staan, zijn echt uniek. In deze tijd gaat normaal de knop om van afland naar de koelhuispeen, maar dat gebeurt vooralsnog niet. Het prijsniveau is ook echt minimaal. Velgewasprijzen liggen tussen de 5 en 7 cent en als je weet dat de kostprijs van koelhuispeen rond de 14 cent ligt, dan weetje het wel."

"Er gaan kleine volumes naar overzee en wat vaste klanten in Tsjechiƫ en Duitsland, maar daardoor komt de handel niet op gang. Vorig jaar was de industrie koper in deze tijd, maar nu bieden ze zelf nog steeds peen aan. Al met al heerst er geen euforiestemming in de wortelen", besluit Kees. Of er dan geen enkel lichtpuntje te noemen is? "De kwaliteit, die ziet er goed uit!"

Voor meer informatie:
Kees Heegsma
Heegsma BV
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
T +31(0)514 56 92 24
F +31(0)514 56 93 97
M 06 53 24 48 28
E info@heegsmabv.nl
W www.heegsmabv.nl