Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
mini-komkommer, tomaat, radijs, kruiden en bladgroenten

Op Antartica testen of je groente kunt telen in de ruimte

Binnen het EU-project EDEN ISS heeft de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research de taak om de juiste gewassen te selecteren om uiteindelijk te laten groeien in kleine ruimtes op het International Space Station (ISS).

Inmiddels heeft de plantselectie plaatsgevonden. Er is geselecteerd op het menselijke welzijn én op het efficiënt omgaan met licht en ruimte. In het najaar van 2017 wordt een 'space mission' gesimuleerd bij het Neumayer III station op Antarctica, waarin een kleine groep wetenschappers zal wonen en werken gedurende één jaar. De bemanning zal verse groenten eten, geteeld in een 'mobiel test laboratorium', door een 'space' wetenschapper die hiervoor wordt opgeleid door de experts van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research.



Mobiel testlaboratorium
Op dit moment worden er experimenten uitgevoerd om voor deze gewassen en verschillende cultivars een zo optimaal mogelijk teeltrecept vast te stellen. Daartoe worden in Wageningen de condities van het mobiele testlaboratorium nagebootst in klimaatkamers. Er vinden experimenten plaats onder LED-belichting met alle kleuren van het zichtbare spectrum en verrood, bij verschillende lichtintensiteiten en teelttemperaturen.

Hoe snel kun je oogsten en hoeveel?
Bij het telen is het vooral van belang vast te stellen hoe snel gewassen zoals mini-komkommer, tomaat, radijs, kruiden en 'ready-to-eat' bladgroenten oogstbaar zijn na kieming, en hoeveel er per dag geoogst kan worden gedurende een aantal dagen of weken. Pas dan weten we hoeveel verse groenten geoogst en beschikbaar komen op dagbasis voor de Antarcticanauten (en later astronauten).

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: