Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2016 in twaalf tuinbouwvideo's

De Nederlandse tuinbouw was dit jaar goed vertegenwoordigd op het beeldscherm. Telers stelden hun kassen open en lieten zien wat er achter het glas gebeurde. Wij selecteerden voor elke maand een video.

Januari - Radijsbosmachine en groenten bij Klokhuis



Bij de NPO maken ze niet alleen reportages over boeren die vrouwen zoeken, maar ook over boeren die machines zoeken. De rubriek "Boer zoekt machine" komt iedere maandag langs bij jeugdprogramma het Klokhuis. Daarin mag een teler de werking uitleggen van zijn favoriete machine. In de vorige afleveringen waren de aardappelpootmachine en de stekmachine voor cactussen al te zien en gisteren viel de eer ten deel aan Daily Fresh Radish en hun radijsbosmachine. De uitzending is hier terug te kijken.

Februari - Westlandse tuinbouw in de jaren '70



Op YouTube is een video verschenen over het ontstaan van de tuinbouw en de hypermoderne teelt in Nederland. De video komt uit 1979 en is gemaakt voor de klassen 3 en 4 van de lagere school. In de film wordt het ontstaan van de glastuinbouw in het Westland getoond en gaan de makers mee naar de veiling.
Bekijk de video hier terug.

Maart - Maatschap Gebr. Vahl wint Succesfactor



De Gebr. Vahl zijn branchewinnaar geworden van de Succes Factor in de branche Groententeelt. "Tuinderij Vahl weet haar enorme vakkennis op tuinbouwgebied uitstekend te combineren met een innovatieve aanpak, waardoor zij zeer hoog scoort op klanttevredenheid. Op gewasbescherming- en energiegebied is dit bedrijf de Nederlandse top. Vahl is absolute voorloper met een aardwarmtesysteem dat als voorbeeld voor de hele sector geldt", vindt de jury. "Tuinderij Vahl bespaart 70 tot 80% van het aardgasgebruik en zorgt dus voor een aanzienlijke reductie van CO2-uitstoot. Totaal wordt er met het aardwarmtecluster 4,5 miljoen kuub aardgas bespaard. Hiermee is zij de meest energievriendelijke producent van het land."
In deze video is meer te zien van het bedrijf.

April - Peper blijkt toch geen paprika



Tip van de dag: als je bij iemand bent die 'De Sambalman' genoemd wordt en je ziet paprika's liggen - stop die dan niet in je mond. Die fout maakt Jan, de presentator van Jan Rijdt Rond en dat kwam 'm duur te staan. "Wil je proeven?" vraagt de Sambalman. "Als je deze kunt eten, vind ik je een toffe peer. Probeer maar, misschien vind je het lekker." Nogal nonchalant knaagt Jan de Madame Jeanette peper weg en dan begint het fragment pas echt. Tranen met tuiten. "Dat is toch niet goed om zo'n peper te eten", constateert de Sambalman ook. Jan gaat even liggen op de bank. Maar nu kent-ie wel het geheime ingrediënt van de sambal. Bekijk de aflevering hier terug.


Mei - Drone filmt nieuwbouw Leo Hoogweg



De bouwers van Havecon hebben een drone over het nieuwbouwproject van Leo Hoogweg laten vliegen. Dat levert spectaculaire beelden op. Vooral dat de nieuwbouw gerealiseerd wordt tegenover het bestaande complex is goed zichtbaar.

Het areaal van Hoogweg gaat met de nieuwbouw richting de 90 hectare. Diverse Nederlandse installateurs werken mee aan het project. Havecon is druk bezig met de bouw (inmiddels ligt het eerste glas erop) en Luiten Greenhouses gaat aan de slag als leverancier en installateur van de scherminstallaties en gevelschermen. Begin november zullen de eerste planten op deze locatie geplant worden.

Bekijk de video hier.

Juni - AquaReUse bij Van der Lugt



Afvalwater gebruiken als gietwater in de tuinbouw - dat doen ze in het AquaReUse project in Bleiswijk. In deze video vertelt de Energie- & Grondstoffenfabriek meer over het systeem. Het systeem is ontwikkeld door het Naaldwijkse bedrijf Aqua-Terra Nova en gebouwd door PB Techniek. Door het afvalwater terug de kas in te brengen als gietwater, wordt er niets geloosd en is de 0-emissienorm haalbaar.

Bekijk de video hier


Juli - Wim Zuidgeest over paprikateelt in Portugal



Wim Zuidgeest is een van de directeuren van Zuidgeest Growers, een glastuinbouwbedrijf met 2 vestigingen waar paprika's geteeld worden, o.a. de zoete minipaprika 'Vitapep'. Het bedrijf heeft zich toegelegd op de teelt van specialiteitenpaprika's in Nederland (Fa. A.P. Zuidgeest) en in Portugal (Atlantic Growers). Waar loopt Wim tegenaan in Europa met 2 locaties?

Bekijk de video hier.

Augustus - "AH filmt 'buitenbeentjes' in kas Hartman"



In de nieuwste commercial van Albert Heijn staan misvormde groenten centraal. Die legt de retailer sinds kort in de schappen onder de naam Buitenbeentjes. Voor de commercial is gefilmd in de kassen van Jeroen Hartman in Sexbierum. "Ze zien er iets anders uit qua vorm. Qua smaak mankeert er niets aan, dus het is eigenlijk zonde om ze weg te gooien", laat de teler zien in de video.

Bekijk de video hier

September - Tuinbouwtoeleveranciers samen vooruit



In je eentje ga je sneller, samen kom je verder. Het is een enorm cliché, maar volgens verschillende tuinbouwleveranciers is het wel waar. In onderstaande video vertellen onder andere Wageningen UR, Hoogendoorn, Koppert Biological Systems en Rijk Zwaan hoe hun samenwerking in elkaar steekt.

Bekijk de video hier.

Oktober - Schimmels in plaats van chemie bij Van der Spek Paprika



Schimmels in je kas laten verspreiden door sluipwespen. Het klinkt misschien niet ideaal, maar het is wel wat er bij paprikateler Danny van der Spek gebeurt. Sterker nog: Staatssecretaris Van Dam bracht gisteren de eerste schimmel in de kas. Het gaat om een pilot duurzame gewasbescherming. De schimmel die verspreid wordt, pakt luizen in de paprikateelt aan.

Met de schimmel-strategie haalde Van der Spek het NOS-journaal. Bekijk het hier terug.


November - Bommen bouwkavel Schenkeveld ontploft



Ga je een nieuwe kas bouwen, liggen er vliegtuigbommen onder het perceel. Dat overkwam de firma Schenkeveld. De tomatenkwekerij gaat in Rijsenhout aan de slag met een nieuw complex op PrimaViera maar voor het zover is, moest de gemeente nog wel wat bommen uit de Tweede Wereldoorlog opruimen.

De akker, waar de nieuwe kassen moeten komen, was in de Tweede Wereldoorlog een schijnvliegveld van de Duitsers dat flink is gebombardeerd door de geallieerden, schrijft het Haarlems Dagblad. Toch zijn er vooral Duitse bommen gevonden. Die kunnen worden geruimd zonder dat er omwonenden voor hun huis uit moeten. Ze zijn niet alleen de helft kleiner als die ene Britse bom, maar liggen ook verder van de bebouwing af. De Britse bommen zijn deze week tot ontploffing gebracht.

Bekijk de video hier.

December - Terugblikken met Globe Plant




December is een maand van terugblikken. Zo ook bij Globe Plant, die hun jaaroverzicht vandaag publiceerden. 2016 was voor hun een jaar waar bio meer aandacht kreeg. Ook ging er voor het eerst een grote lading geënte paprika's op pad.

Bekijk de video hier

En dan nog deze: de leukste kerstfilm voor de tuinbouw

We gooien 'm er nog een keer in: de leukste kerstfilm voor de tuinbouw. Hij gaat onderhand viral - en terecht. Home Alone kent iedereen onderhand uit zijn hoofd, het verhaal van How the Grinch Stole Christmas is na 50 jaar echt wel een beetje gedateerd en de uithalen van Elsa uit Frozen kunnen we ook wel een jaartje overslaan. Welke kerstfilm kun je dan wel kijken dit jaar? The Quest for Westlands!



Bekijk The Quest for Westlands hier.
Publicatiedatum: