Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groententelers verdienen dit jaar minder

De energiekosten mogen dit jaar dan wel lager zijn, de inkomsten uit groentenkwekerijen zijn dat ook en daardoor zien telers van kasgroenten dit jaar het inkomen uit het bedrijf licht dalen. Toch blijft het inkomen gemiddeld op een voor de sector hoog niveau, blijkt uit cijfers van Agrimatie.

Het inkomen uit bedrijf voor 2016 wordt op een gemiddeld glasgroentebedrijf geraamd op ruim 300.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje). Dit is wel iets minder dan vorig jaar maar nog altijd flink hoger dan in de periode voor 2015. Vanaf het begin van deze eeuw tot 2015 schommelde het inkomen tussen de -100.000 euro en +100.000 euro per ondernemer.





Het inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje), schommelde de laatste jaren sterk. In 2015 verdubbelde het inkomen door uitzonderlijke marktomstandigheden. In 2016 is het inkomen lager dan vorig jaar, maar nog altijd ligt het inkomen een stuk hoger dan in de periode van voor 2015. Betere opbrengstprijzen en lagere kosten dragen bij aan de verbetering sinds 2014. Ten opzichte van 2015 zijn de opbrengstprijzen van komkommer in 2016 van hetzelfde hoge niveau, terwijl bij tomaat en paprika de opbrengstprijzen wat lager waren dan in 2015. Bij tomaten was dit zorgelijker dan bij paprika. Bij paprika bleef de prijs nog relatief gunstig ten opzichte van jaren voor 2015. Dit jaar bleken de prijzen juist in de zomerperiode gunstiger dan een jaar eerder. Vorig jaar kende het voor- en met name het najaar een prijspiek. De kosten op bedrijven werden in de hand gehouden. Hierdoor bleef het inkomen van ondernemers in de glasgroente hoog. Ondanks dit gunstige gemiddelde inkomen per aje is het verschil in inkomen tussen ondernemers op glasgroentebedrijven nog altijd groot.



Grote inkomensverschillen
Het groene vlak in bovenstaande figuur vertegenwoordigd 60% van de bedrijven. De ondergrens van dit vlak beweegt niet geheel mee met de stijging van het gemiddelde inkomen vanaf 2015. Twintig procent van de glasgroentebedrijven behaalt een lager inkomen dan de ondergrens van 35.000 euro. Daartegenover staat dat 20% van de glasgroentebedrijven in 2016 naar verwachting meer hebben verdiend dan 440.000 euro. Een dergelijk inkomen kan alleen worden gegenereerd met een bedrijf van een behoorlijke omvang.

Het gemiddeld inkomen (zwarte lijn) ligt ook hoog in het groene vlak. Dit geeft aan dat een relatief kleine groep ondernemers met een zeer hoog inkomen voor dit gemiddelde inkomen verantwoordelijk is.



Lichte daling
De glasgroentebedrijven zien het inkomen uit bedrijf licht dalen door lagere opbrengsten ondanks lagere energiekosten. De opbrengstprijzen van komkommer bleven op hetzelfde hoge niveau als in 2015, terwijl bij tomaat en paprika de opbrengstprijzen wat lager waren. Desondanks blijft het inkomen voor de glasgroententelers na de verdubbeling in 2015 door uitzonderlijke marktomstandigheden op een voor de sector hoog niveau.

Voor meer informatie:
agrimatie.nl
Publicatiedatum: