Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mannelijk geslacht tomaat verschrompelt in hitte

De mannelijke geslachtsorganen van tomatenplanten kunnen slecht tegen hitte. Als de temperatuur meerdere dagen achter elkaar boven de 32 graden Celsius komt, verandert hun uiterlijk en produceren ze minder en minder vruchtbaar stuifmeel, wat leidt tot lagere landbouwopbrengsten. Biologen van de Radboud Universiteit publiceerden deze resultaten op 9 december in het tijdschrift PLOS ONE.

De stijgende temperatuur op aarde, en dan met name de steeds vaker voorkomende hittegolven, zorgen voor verminderde opbrengsten in de landbouw. Om te voorkomen dat dit tot problemen met voedselvoorziening gaat leiden, onderzoeken Ivo Rieu en zijn collega-biologen aan de Radboud Universiteit de mechanismen achter het proces: waardoor raken bloemen steriel bij hoge temperaturen en kunnen dan geen zaden en vruchten meer produceren?

De moleculaire plantfysiologen richten zich daarbij op de tomatenplant (Solanum lycopersicum). In 2014 was de wereldproductie van dit gewas zo'n 165 miljoen ton; Nederland produceerde 1 miljoen ton. Daarnaast is ons land wereldwijd koploper in de veredeling, productie en verkoop van tomatenzaden.


De anatomie van een bloem (bron: Wikipedia)

In het PLOS ONE artikel laten de onderzoekers zien dat mannelijke organen van tomatenplanten - meeldraden, die bestaan uit een helmdraad en een helmknop - minder mannelijk worden onder continue hoge temperaturen van 32 of 34 graden Celsius. De helmknoppen vervormen, de stuifmeelproductie vermindert en de temperatuur leidt tot verlaagde levensvatbaarheid van het stuifmeel. Door genetische analyse kwamen de biologen er achter dat deze defecten veroorzaakt worden door verminderde expressie van genen die de identiteit van bloemorganen bepalen. De groep van Rieu bestudeert ook genen die juist zorgen voor betere resistentie tegen de hitte. Meer kennis over deze processen is bruikbaar bij het kweken van hittebestendige tomaten en andere planten.

Bron: Radboud Universiteit
Publicatiedatum: