Praktijkproef verrood licht in tomaat van start
In het onderzoek dat afgelopen belichtingsseizoen is gedaan door Wageningen UR Glastuinbouw en Philips werd een geënt/getopt tomatengewas (Komeet) geteeld bij 185 µmol/m2/s rood/blauw LED licht. In twee behandelingen werd daarnaast bijbelicht met 30 en met 55 µmol/m2/s verrood licht. Dit leverde een productiestijging op van 6% bij laag verrood en van 15% bij de behandeling met 55 µmol/m2/s verrood licht, vooral door een hoger gemiddeld vruchtgewicht.
Deze resultaten waren voor de tomatentelers die deze proef een aantal malen bezocht hebben, voldoende reden om ook een proef op praktijkschaal te willen zien, waarbij het verrode licht gebruikt wordt als bijbelichting bij SON-T lampen. Daarom is enkele weken geleden een praktijkproef gestart bij Prominent I, waarbij vier proefvakken van elk 25 meter in de kas zijn gelegd. In een van de vakken wordt belicht met 30 µmol/m2/s verrode LED's boven het gewas en in een van de vakken met dezelfde intensiteit verrood licht, maar dan tussen het gewas. Aangezien verrode LED's geld en stroom kosten en nagenoeg niet bijdragen aan de fotosynthese, is ook een vak ingericht waarbij belicht wordt met 10 µmol/m2/s verrode lampen tussen het gewas. Het vierde proefvak dient als referentie, waarbij geen verrode LED's worden gebruikt.
De komende maanden moet blijken wat het effect is van het verrode licht op het gewas. Verwacht wordt dat het gewas meer zal strekken en het blad minder groen wordt. Maar ook dat de tomaten die geoogst worden zwaarder zullen zijn. Of dit ook zo zal zijn, zullen we moeten afwachten. In de proef wordt wekelijks de plantlengte en de bladlengte gemeten. Hieruit blijkt dat al na een week de planten onder het verrode licht een paar centimeter langer zijn dan zonder extra verrood licht. Dat betekent dat het verrode licht, ook in combinatie met SON-T, effect heeft op het gewas. Hoe dit verder uitpakt, moet de komende maanden duidelijk worden.
Bron: Kas als Energiebron