Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Finland: Robert Jordas prijs toegekend voor zijn verticale teeltsysteem

Het Finse verticale teeltsysteem van de ondernemer Robert Jordas werd beloond voor de inpandig meerlaagse tuinbouw onderneming die hij oprichtte. De ondernemer, die begon met de teelt van sla in zijn zelf ontworpen meerlaags teeltsysteem, ontving de prijs voor de tuinbouwinnovatie die hij deed in de Finse industrie.

Jordas ontving de Horticulture Innovation Award van Puutarha & Kauppa, een vakblad voor verse producten, floricultuur en horticultuur in Finland. Volgens de jury is Jordas een ondernemer met een open geest. Hij zag duidelijke kansen voor nieuwe productietechnologieën en innovatie, terwijl hij zijn 8.000 vierkante meter grote kas voor de productie van sla en kruiden runde.

De meerlaags tuinbouwonderneming is gelegen op Jordas bedrijf Robbe's Little Garden in de gemeente Lapinjärvi in het zuiden van Finland. Hier teelt hij sinds het begin in 2002 sla, kruiden en groenten gedurende het hele jaar. Jordas stapte al in een vroeg stadium over op LED-verlichting in zijn kas en in 2006 kwam hij met het idee een eigen meerlaags teeltsysteem te ontwerpen.


Robert Jordas in zijn meerlaagse teeltsysteem in Lapinjärvi.


Nu opereert Jordas succesvol een van de meest geavanceerde verticale boerderijen in Scandinavië voor de teelt van opgepotte kruiden en bladgroenten. Toen hij begon was de beschikbare technologie voor verticale teelt nog onvoldoende en was er nog veel onbekend. Over de jaren leerde de Finse teler een hoop en verbeterde hij zijn systeem. Hij werkt samen met Finse technologie leveranciers als NetLed en Novarbo. Zijn project kreeg een nieuwe impuls toen vertegenwoordigers van de Japanse multinational Fujitsu hun interesse in het project toonden. Jordas begon zelfs samen te werken met het Japanse hoogtechnologisch bedrijf voor een trial van hun Akisai agrarische software platform in de clouds.

De jury stelde dat Robbe's Little Garden verticale teelt concept een voortrekkersrol heeft gespeeld en verduidelijkt de mogelijkheden van de Finse tuinbouw industrie, die bekend staat om zijn cruciale rol in de ontwikkeling van innovatieve hydrocultuur en aquaponica voor de teelt van sla, waardoor de productie-efficiëntie, kwaliteit en energie-efficiëntie toenam.

"Finland mag dan niet de beste markt locatie zijn om verticaal landbouw optimaal te laten functioneren, het project vormt een goede mogelijk om te experimenteren en van daaruit het systeem te exporteren naar andere delen in de wereld ", zegt het juryrapport.

Dat is ook het doel van Jordas. Hij is van plan om een volledig automatische versie te ontwerpen en te bouwen van zijn meerlagig teeltsysteem in Lapinjärvi. Daarnaast, werkt hij aan kleinere versies van zijn systeem. Dit allemaal om zijn technologie te exporteren en andere entrepreneurs te helpen. "Wij zullen ook door gaan met ons werk in Lapinjärvi, het vormt een goede springplank om het concept te ontwikkelen. Wij zien er naar uit onze ervaring en technologie te delen met de rest van de wereld. "


Lettuce geteeld in Robbe's Little Garden Ltd.

Robbe's Little Garden verkoopt per jaar ongeveer 3,5 miljoen pakketten met sla. Zij hebben ongeveer 20 man personeel en produceren voornamelijk voor de lokale markt en voor de export naar Zweden.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.robbes.fi
Publicatiedatum: