Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweden teelt meeste importgroenten ook zelf

De afgelopen 3 jaar is de groenten- en fruitimport naar Scandinavische landen flink toegenomen. Deze import had in de afgelopen 3 jaar een waarde van respectievelijk € 1,74 mld en € 2,77 mld De importvolumes zijn gestegen met 8% voor groenten en 5% voor fruit. 



Zweden en Noorwegen zijn de grootste importeurs van zowel groenten als fruit. Zweden importeerde in 2015 552.103 ton verse groenten ter waarde van €627 mln en 768.832 ton fruit ter waarde van €1,03 mld Noorwegen kwam dat jaar op de tweede plek. Het land importeerde 446.212 ton groenten ter waarde van €548 mln en 543.311 ton vers fruit ter waarde van €904 mln. 



De populairste importgroenten in Zweden zijn tomaten (89.135 ton), aardappelen (52.846 ton) en wortelen (importtoename van 24%). Anita Jansson van de Zweedse groothandelaar Hebe Frukt is hier erg verrast over aangezien dit producten zijn die ook in Zweden geteeld worden. Zweedse aardappelen en wortelen zijn het hele jaar verkrijgbaar en tomaten ook een groot deel van het jaar.




Jansson: "Ik vind het gek dat de import van deze producten is toegenomen, mede ook omdat consumenten juist steeds meer gericht zijn op lokale producten. Consumenten willen steeds meer weten over de telers van de producten."

Noorwegen - importmarkt van €1.45 mld 
De verse groenten met de hoogste importwaarde in Noorwegen waren tomaten (€107 mln), gevolgd door bloemkool en kool (€54 mln). Wat betreft fruit, importeert Noorwegen veel citrus (129.628 ton) en appelen en peren (111.038 ton). 

Terwijl in Zweden de meeste import uit Nederland komt, importeert Noorwegen veel uit Spanje. In 2014 importeerde Noorwegen groenten uit Spanje ter waarde van €92,9 mln en fruit ter waarde van €116,9 mln. Import uit Nederland bereikte de €75 mln.
Publicatiedatum: