"Dat zorgde ervoor dat we de eerste weken behoorlijke producties hebben gehad. Inmiddels hebben we vijf dagen regen achter de rug, waardoor de producties wat zijn teruggezakt", vervolgt Edwin. Met een volledig glazen kas van 10 hectare hogedraadteelt snackkomkommers vormt hij een unicum in Spanje. Een nieuwe ontwikkeling is dat hij gaat investeren in een sorteerlijn die automatisch de porties afweegt."

Navolging van zijn Spaanse collega's met de hogedraadteelt verwacht hij niet. "Dit systeem past niet bij de Spaanse mentaliteit. In de hogedraadteelt moet alles precies op tijd gebeuren. Daarbij denkt een Spanjaard in kosten en vanwege de hogere arbeidskosten ziet hij zo'n teelt helemaal niet zitten. In onze glazen kas oogsten we zo'n elf, twaalf weken van een gewas. In Almeria duurt zo'n teelt maar zes weken. Het is een enorm arbeidsintensieve teelt. In de zomermaanden moet je zowel 's morgens als in de namiddag oogsten, zodat de komkommertjes aan het vereiste gewicht van 35 tot 40 gram kunnen voldoen."
De huidige markt valt de teler, die zelf vanuit Spanje zijn afzet verzorgt, een beetje tegen. "Vorig jaar was er vraag van alle kanten, nu gaat het wat minder hard. We zijn overigens niet zo afhankelijk van de daghandel, omdat het gros van de Wij voorzien hoofdzakelijk klanten in Nederland en Duitsland. Doordat we produceren van september tot en met juli is er wel wat overlap met andere productielanden. Maar ik verwacht dat de vraag naar Spaanse snackkomkommers straks wel weer toe zal nemen als de producties elders aflopen.
Voor meer informatie:
Edwin de Craen
Finca Boyal, S.L.
Poligono Industrial San Isidro
C/ Marinegra 19,
06400 Don Benito, Badajoz
Tel: 0034662165128
[email protected]
www.fincaboyal.es