Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boerenkoolteler Harry Verbeek:

"In België verwerken ze boerenkool vooral in smoothies"

Tholen - Hij teelde eerst alleen prei, maar teler Harry Verbeek wilde ook niches gaan bedienen. Daarom koos hij ervoor om twee jaar geleden ook boerenkool te gaan produceren. "We begonnen puur voor de fun. In Belgiƫ is dit product niet echt gekend en nog echt een niche alhoewel er een duidelijke groei zichtbaar is in de vraag sinds de 'kale-trend' vanuit Amerika is overgewaaid. We hebben nu enkele hectares staan met boerenkool en ik verwacht dat de vraag op termijn langzaam verder zal groeien. Het is een product met potentie en krijgt steeds meer aandacht in diverse vakbladen en andere media."

Smoothies

In Nederland is boerenkool in de winter bijna een bekende en veel gegeten groente. Op 24 oktober was het zelfs Nationale Boerenkooldag. "In Belgiƫ zie ik dat voorlopig nog niet gebeuren. Daarnaast wordt het hier anders geconsumeerd. De mensen die ik ken en die boerenkool kopen, verwerken dit met name in smoothies. Vooral het kleinere blad aan de bovenkant van de plant zijn populair. Misschien zijn er wat ouderen die stamppot van boerenkool maken, maar de jeugd is tegenwoordig toch meer van de smoothies."



Harry levert zijn producten aan Veiling BelOrta. Hij geeft aan dat de Belgische retailers pas na Allerheiligen (1 november) boerenkool in de schappen hebben. Hij vindt het interessant om niche-producten te telen. "Van de start met boerenkool heb ik nog steeds geen spijt, het is een fijn product om te produceren."