Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
op tijd voor nieuwe seizoen

Reparatie hagelkassen schiet goed op

Tholen - Het is inmiddels bijna vier maanden geleden dat in Brabant bijna 200 hectare kas zwaar beschadigde door een immense hagelbui. Tijd voor Wim van den Boomen om een positief geluid te laten horen. "De reparatie schiet allemaal goed op", vertelt hij. "We hebben ontzettend mooi weer gehad - op deze week na dan. Zoals het er nu naar uit ziet, kunnen de telers die dat willen feilloos starten in de nieuwe teelt."

Supercell
Het gaat allemaal om het herstel van de schade die een gigantische hagelbui eind juni aanrichtte in Brabant en Limburg. In totaal beschadigde 50 hectare kas en werd 150 hectare zo hard geraakt dat de teelt gestopt moest worden.
Het blijf lang spannend of het reparatiewerk op tijd klaar zou zijn voor het nieuwe teeltseizoen. De schade was zo groot dat het beschikbare materiaal en de beschikbare mensen bij lange na niet voldoende leken om dit te halen. Mede dankzij het goede weer kon er toch flink vaart gemaakt worden met het herstel. "En aan de inzet van alle betrokkenen", vindt Van den Boomen.

Schema
In samenspraak met betrokkenen en de verzekeraars is vastgesteld welke telers wanneer dicht moeten zijn. Een aantal kassen is bovendien zo zwaar beschadigd dat herstel niet meer mogelijk is en de kassen afgebroken en opnieuw opgebouwd worden. Eén kwekerij heeft besloten met de teelt te stoppen. Met die informatie is het herstelschema vastgesteld. "De paprika's en tomaten kunnen dit jaar de tuin in. De eerste planten zijn weer geplant." De gesneuvelde komkommerkassen komen daar begin volgend jaar bij en dan volgen de kwekerijen die opnieuw opgebouwd worden.