Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Advocaat van hoofdverdachte Prime Champ-proces pleit voor vrijspraak

Vrijspraak, daarvoor pleitte de advocaat van de hoofdverdachte in het Prime Champ-proces, dat op 23 september diende bij de rechtbank van Roermond. Tegen de ex-directeur van de inmiddels failliete champignonkwekerij uit Horst eiste de officier van justitie een dag eerder 4,5 jaar onvoorwaardelijk wegens uitbuiting, mensenhandel en valsheid in geschrifte.

Volgens advocaat Nillisen klopt er weinig van de verdenkingen van het OM die zijn gebaseerd op de verklaringen van 16 Poolse pluksters die tussen 2009 en 2012 bij Prime Champ hebben gewerkt. Ook twijfelde hij aan de representativiteit van deze ex-werkneemsters."'Er hebben in die periode circa 700 mensen bij Prime Champ gewerkt. Dus het gaat om iets meer dan 2% van het personeelsbestand waarop het OM de zaak tegen de ex-directeur is begonnen. Een handjevol mensen dat kort bij het bedrijf heeft gewerkt en gefrustreerd is vertrokken. Bij Prime Champ keerden in het seizoen gemiddeld 80 tot 90% van de mensen die het jaar ervoor werkten terug. Dan kan het bedrijf toch niet slecht zijn?"

Huisvesting
De pluksters werden verplicht gehuisvest in woningen van Prime Champ. Hiermee werden ze afhankelijk werden gemaakt van hun werkgever, aldus de officier van justitie. Onzin, vond de advocaat. Hij heeft de huurcontracten bekeken en verklaarde dat er niets mis mee was. De pluksters betaalden 7,50 euro per dag voor hun onderdak.

Arbeidstijdenwet
Over de beschuldiging dat de pluksters te lang moesten werken, tot 12 uur per dag en regelmatig 6 dagen per week, zei de advocaat: "In de agrarische sector wordt weleens meer gewerkt dan 8 uur per dag. Het gaat om een natuurlijk product waarvan niet kan worden voorspeld hoe het groeit. Daar houdt de Arbeidstijdenwet ook rekening mee. Er mag tot 12 uur per dag worden gewerkt en tot 60 uur per week. Alleen moet dat in rustiger tijden worden gecompenseerd. Het is niet zo dat de pluksters 365 dagen 12 uur moesten werken."

Bedrijfsmaaltijden
Kritiek op de slechte kwaliteit van de bedrijfsmaaltijden wees de advocaat van de hand. "Prime Champ is door de Allgemeine Krankenkasse in Duitsland onderscheiden omdat een Duitse vestiging van Heveco, de voorganger van Prime Champ, de gezondheid van de werknemers positief had beïnvloed via de bedrijfsmaaltijden. Ook waren de maaltijden niet te duur, sterker nog, bij Prime Champ werden ze onder kostprijs verkocht. De Belastingdienst heeft hierover geklaagd, die beschouwde het als betaling in natura."

Sjoemelsoftware
Dat Prime Champ software gebruikte waardoor van elk gewerkt uur maar 80 of 90% werd uitbetaald, ontkende de advocaat niet. Wel bestreed hij dat zijn cliënt hierbij was betrokken. "De software is ontwikkeld door de toenmalige financieel directeur. De directeur was hiervan niet op de hoogte. Die had zijn handen vol aan de teelt van champignons en het aanboren van nieuwe afzetmarkten."

Nederlandse maatstaven
In een reactie op het pleidooi merkte de officier van justitie op dat de huisvesting in theorie goed geregeld kon zijn, maar dat het afsluiten van het warme water 's avonds om 23 uur en het gebrek aan privacy door de pluksters als zeer negatief is ervaren. Volgens de advocaat vonden veel Polen dat bij Prime Champ de zaken in vergelijking met hun vaderland goed waren geregeld. Daar merkte de officier van justitie over op: "Daar gaat het natuurlijk niet om. In Nederland gelden Nederlandse maatstaven."

Op 10 november doet de rechtbank uitspraak.

bron: FNV Agrarisch Groen
Publicatiedatum: