Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pierre Sweep

"Op papier voldoende knollen, maar het weer is koopman"

Tholen - De droogte zorgt voor uitdagingen in de knolselderijteelt. "Het kan best eens zo zijn dat de areaaluitbreiding teniet gedaan wordt door de lagere opbrengsten", zegt Pierre Sweep van de gelijknamige wintergroentengroothandel uit Zevenbergen. "Momenteel is er van drukte geen sprake. In de landen om ons heen zijn geen problemen in de knollen. September is toch een maand waarin elk land nagenoeg zelfvoorzienend is. Alleen vorig jaar kwam de exportvraag extreem vroeg op gang en dan is het nu voor ons als exportland wat rustiger. Het is nu mogelijk om een normale dagplanning te maken. Dit komt mede omdat we nu ook beter uitgerust zijn om grotere volumes te verwerken. Wel vind ik de vraag van de verwerkende industrie boven verwachting."



"De telersprijzen zijn gewoon niet goed. Telers zijn daarom nu terughoudend om hun oogst voor lage prijzen te verkopen. Op papier zijn er voldoende knollen beschikbaar, maar de weersomstandigheden blijven koopman. Van de vroege teelt waren de producties goed, maar de knollen hebben behoorlijk wat water nodig en de hoofdteelt maakt nu toch een pas op de plaats. Een productieland als Frankrijk heeft eveneens met de gevolgen van de droogte te maken. Ook de ziektedruk is hoog dit jaar."

"Het zal spannend worden welke kant het dit jaar opgaat, maar op dit moment staat de teelt in landen als Polen en Roemeniƫ er dusdanig goed op dat er voor ons nu geen kansen liggen. Wellicht ontstaan die kansen wel als die telers besluiten vroeg te oogsten omdat de knollen goed aan de maat zijn. Dan is de vraag namelijk of de bewaarkwaliteit in maart nog wel zo goed is. Maar vooralsnog zijn daar geen problemen."

Voor meer informatie:
A&P Sweep
De Langeweg 9a
4762 RA Zevenbergen
Tel: 0168-327750
Mob: 06-53155323
pierre@sweep.nl
www.sweep.nl