Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lowlands-urine wordt meststof

De urine van de festivalgangers op Lowlands dat van 19 t/m 21 augustus 2016 in Biddinghuizen plaatsvond, is niet in het riool verdwenen, maar wordt door Waterschap Vallei en Veluwe gerecycled tot kunstmest. Het festival trok dit jaar ruim 50.000 bezoekers, goed voor bijna 2,5 miljoen liter spoelwater.

Waterschap wint fosfaat uit urine

Waterschap Zuiderzeeland en Waterschap Vallei en Veluwe werkten samen om het afvalwater te verwerken. Het grootste deel is via een persleiding afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Dronten. Bijna 2,5 miljoen liter spoelwater werd overgebracht naar de Energie- en Grondstoffenfabriek in Apeldoorn, waar Waterschap Vallei en Veluwe fosfaat wint uit poep en urine en er ter plekke hoogwaardige en milieuvriendelijke kunstmest van maakt, bruikbaar in de land- en tuinbouw.

Fosfaat is een kostbare meststof dat nu nog wordt gewonnen uit mijnen in onder andere Marokko en China. De verwachting is dat deze natuurlijke bronnen over 50 à 100 jaar uitgeput raken. Zonder fosfaat kan er geen enkel gewas groeien en daarom is het, gezien de groeiende wereldbevolking, van essentieel belang om bestaande (lokale) bronnen te hergebruiken.

Energie- en grondstoffenfabriek

Waterschap Vallei en Veluwe ziet afvalwater niet meer als afval, maar als bron van duurzame energie, kostbare grondstoffen en schoon water.

In de nabije toekomst gaat Waterschap Vallei en Veluwe nog meer afvalstoffen uit water halen, zoals cellulose (grondstof voor de kartonindustrie) en alginaat (bindmiddel voor de verfindustrie). Uit rioolslib maakt het waterschap duurzame energie in de vorm van biogas, stroom en warmte.

Publicatiedatum: