Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Osmar C. Benítez - Dominicaanse landbouwcollege

Dominicaanse Republiek herovert marktpositie

De VS heeft een aantal aantal beperkingen op de import van AGF uit de Dominicaanse Republiek opgeheven. Deze beperkingen waren sinds 18 maart 2015 van kracht toen op last van de Amerikaanse Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) het invoeren van 18 verschillende Dominicaanse versproducten werd verboden.



Verboden producten
De importbeperkingen hadden betrekking op Dominicaanse avocado's, longans, paprika's, clementines, grapefruit, mamey-sapote, druiven, mandarijnen, tangelo's, toronja-grapefruit, mango's, citroenen, sinaasappelen, tomaten, lychees, papaya's en cactusvijgen. Volgens Osmar C. Benítez, voorzitter van het Dominicaanse Landbouwcollege (JAD), hadden hierdoor met name de sectoren voor avocado's, paprika's en tomaten zware verliezen geleden.

Volgens Benítez heeft de VS nu het verzoek van de Dominicaanse Republiek ingewilligd om deze producten weer toe te staan. De beperking is zodoende opgeheven voor 23 Dominicaanse provincies, die als de voornaamste teeltgebieden van deze importproducten gelden. Er mag nu weer vanuit Santo Domingo en het Nationaal District naar de VS worden geëxporteerd. De beperking blijft echter wel van kracht voor de oostelijke provincies San Pedro de Macorís, La Romana, La Altagracia, El Seibo, Hato Mayor en Monte Plata."



Het heroveren van de marktpositie
Benítez is van mening dat dankzij het afschaffen van de importverboden de Dominicaanse Republiek zijn marktpositie weer kan heroveren en daar vervolgens op kan uitbreiden. Ondanks de ban zullen de Dominicaanse producten volgens hem op de markt geen extreme concurrentie gaan tegenkomen. "Uit onderzoek bleek dat onze plek nog niet is ingevuld door andere leveranciers. Tijdens het importverbod hebben we altijd contact gehouden met onze afnemers. Zij waren van mening dat ondanks alternatieven van andere landen onze producten toch beter waren. We hoeven onze marktpositie eigenlijk niet te heroveren, omdat deze in feite nooit echt hebben verloren."

Door het importverbod is het aanbod afgenomen, wat heeft geleid tot hogere prijzen. Nu Dominicaanse producten weer op de Amerikaanse markt kunnen worden geplaatst, zullen de prijzen zich weer stabiliseren. Volgens Benítez is de vraag nog hetzelfde.


Meer informatie:
Osmar C. Benítez, executive president
Dominican Agribusiness Board (JAD)
T: 809-563-6178
F: 809-566-7722
E: c.chez@jad.org.do
www.jad.org.do / www.agroalimentaria.com.do
Publicatiedatum: