Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Menno Molenaar, Van Oers United:

"Vroege start spruitenseizoen voorziet in wereldwijde vraag"

Tholen - Spruiten in hartje zomer. Niet alle Nederlanders zullen het bovenaan het boodschappenlijstje hebben staan. "Maar dat is onze kleine wereld waarin we de spruiten als wintergroenten zien. Andere landen hebben deze historische ballast niet en juist in opkomende markten worden spruiten als trendy groenten gezien", vertelt Menno Molenaar van Van Oers United. "We zien een trend dat er wereldwijd steeds meer klanten zijn die het seizoen willen verlengen en daarmee vroeg de, weliswaar beperkt beschikbare volumes, spruiten bestellen."

Het bedrijf begon medio juli dan ook al met oogst in Frankrijk, waarna aansluitend op 20 juli de eerste Hollandse spruiten werden geoogst. "Dit jaar zijn we extreem vroeg begonnen om aan de vraag naar verse spruiten te voldoen. We hebben met telers in de regio Goeree-Overflakkee, Voorne en Putten, Hoekse Waard en IJsselmonde hiervoor een plan opgesteld om de beschikbaarheid zo vroeg in het seizoen te kunnen borgen", vertelt Menno. "De productie is op dit moment lager dan verwacht, maar de vraag is goed en de prijzen liggen echt op een primeurniveau. De komende weken zullen de prijzen naar een normaler niveau gaan."



"De geruchten zijn dat het Nederlandse spruitenareaal 10% is gedaald, maar veel belangrijker voor de marktsituatie en het prijsniveau dan het aantal hectares is de totaalproductie ten opzichte van de vraag", vervolgt de verkoper. "Vooralsnog is er sprake van een echte vraagmarkt en de vraag naar spruiten komt echt van over de hele wereld. De Verenigde Staten en Zuid-Europa zijn momenteel aan de markt voor Hollandse spruiten, we sturen monsters naar Hong Kong en in Scandinaviƫ wil men jaarrond spruiten in het schap, net als verschillende Nederlandse supermarkten overigens."

"Als we dit specialistisch kunnen invullen met een gezond, houdbaar en hoogwaardig kwalitatief product, dan biedt dat grote kansen voor de komende jaren. Er komt veel meer ruimte voor een conceptmatige aanpak, waarbij supermarkten met een breed of diep assortiment onderscheidend vermogen kunnen bieden. Daarom neemt ook de vraag naar specialty's toe. Vanaf week 42 hebben we weer paarse spruiten en Flower Sprouts beschikbaar om aan die vraag te voldoen. Ook is er een steeds grotere markt voor biospruiten, hoewel het niet zo eenvoudig is om die in te vullen."

Voor meer informatie:
Menno Molenaar
Van Oers United
Tel: +31 (0)186-608052
mmolenaar@vanoersunited.com
www.vanoersunited.com