Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het kan een interessant Mexicaans aspergeseizoen worden

"Het komende seizoen, dat in december begint, zal interessant zijn aangezien we normaal gesproken na El Niño een 'la Niña' klimaat ervaren. Dit betekent stormachtig weer in de buurt van Baja California en vaak droogte in het zuiden van Californië. Caborca ligt midden tussen deze twee uitersten. Dit jaar lijkt de luchtvochtigheid lager te zullen zijn, wat tot een kouder klimaat zou kunnen leiden. Het heeft mogelijk geen grote invloed op het productievolume ten opzichte van vorig seizoen, maar het zou een tragere start kunnen betekenen," aldus Bram Hulshoff van Desert Farms:



VS als belangrijkste exportmarkt
Horticola Del Desierto is het in Caborca, Mexico gevestigde productiebedrijf. Dochteronderneming Desert Farms commercialiseert de productie. Bram: "Groene asperges zijn nog steeds populair in de VS. Maar het is belangrijk om met de promotie te beginnen zodra de productie in de Caborca regio begint. Er is namelijk veel productie in Caborca en het omliggende gebied. In de maanden februari en maart wordt er dankzij de promotie meer product verkocht in de supermarkten."



Het hoofdproduct van Desert Farms is groene asperges, met de VS als hun belangrijkste markt. In de afgelopen twee seizoenen (2015 en 2016) zijn de prijzen redelijk goed geweest met gemiddelde volumes. In 2014 waren de prijzen veel lager omdat er teveel product op de markt was. Bram denkt dat dit, behalve door een enorme productie ook door een gebrek aan promotie werd veroorzaakt.



Volgens Bram concurreert de Mexicaanse productie niet met andere producerende landen: "De Amerikaanse binnenlandse productie is de afgelopen jaren afgenomen, dus heeft het ons de afgelopen twee jaar niet geaffecteerd. Verder is de vraag naar de Amerikaanse productie die beschikbaar is erg hoog, waardoor het vaak tegen hogere prijzen wordt verkocht. Peru probeert meestal buiten ons oogstvenster te produceren in een poging om van hogere prijzen te profiteren.



De enorme productie van asperges in Caborca resulteert meestal in lagere marktprijzen tijdens de seizoenspiek, wat goed in het straatje van supermarkten past die acties willen opzetten. Daarnaast vindt de Caborcaproductie zo dicht bij de VS plaats dat het product per vrachtwagen daar naartoe wordt getransporteerd. We kunnen het bijna lokale productie noemen."



Verbeteringen
"Alhoewel de aspergemarkt al behoorlijk ontwikkeld is, zijn we altijd op zoek naar manieren om te verbeteren", vervolgt Bram. "Onlangs hebben we ons gericht op milieubewuste verbeteringen. Niet wat de productie maar wat onze faciliteiten betreft. We hebben bijvoorbeeld in één van onze faciliteiten een water recycling-installatie gebouwd. Vorig seizoen hebben we hier een aantal tests mee uitgevoerd en we verwachten dat het in de loop van het komende seizoen volledig operationeel zal zijn. Door water te hergebruiken kunnen we voor de helft op water besparen. In cijfers praten we over zo'n 100.000 liter per dag. Ook gebruiken wij en het distributiecentrum waar we in de VS mee werken zonne-energie."



Asia Fruit Logistica
Behalve naar de VS exporteert Desert Farms ook naar verschillende andere bestemmingen. Dit is één van de redenen waarom het bedrijf aanwezig zal zijn op de Asia Fruit Logistica in Hong Kong. Bram legt uit dat ze het hele jaar door bij verschillende tentoonstellingen aanwezig willen zijn. "We missen de Fruit Logistica in Berlijn, omdat deze tijdens onze oogstperiode plaatsvindt. In Europa werken we samen met onze bestaande klanten, die we apart bezoeken of in combinatie met vakbeurzen, zoals de PMA en de Asia Fruit Logistica. Azië is een grote potentiële markt, maar er moet nog veel werk worden verricht. Daarom is het bijwonen van de beurzen zo belangrijk. Alhoewel China een aantal beperkingen heeft, mogen we naar een aantal Aziatische landen exporteren. Niet alle Aziatische landen hebben echter een hoog vraagvolume voor asperges. Dat zijn de markten waar we meer vraag voor moeten ontwikkelen en creëren. Ik denk dat alle asperge producerende landen hieraan moeten samenwerken. Alle landen die asperges exporteren hebben er baat bij en het zal op de bestaande markten de prijsdruk verminderen."

Bezoek Desert Farms op de Asia Fruit Logistica: Hal 3b/N-25


Voor meer informatie:
Bram Hulshoff
Desert Farms D.B.A Horticola Del Desierto
300 S Imperial Ave. El Centro, CA 92243 Ste. 15
Mexican Cell Phone: + 52 1 (637) 935 6702
USA Cell Phone: + 1 (925) 202 6259
Direct office : + 1 (209) 221-4704
E: Bram@desertfarms.net
www.desertfarms.net