Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterzuiveringsplicht specifieke bedrijfstype verlangt maatwerk

Wat zijn de specifieke aandachtspunten bij de waterzuiveringsplicht bij bedrijven met grondteelten en bedrijven met een combinatie van open en bedekte teelten? Tijdens het werkbezoek van beleidsspecialist Water Daan van Empel en netwerkcoördinator Aad Vernooy aan verschillende bedrijven in de omgeving Nieuwe Wetering, Aalsmeer en Heemskerk werden deze aandachtspunten besproken. Er zijn nog diverse vraagpunten, maar duidelijk werd dat er veel aandacht nodig is om tot werkbare oplossingen te komen voor de zuiveringsplicht.

Naast de diversiteit van teelten, bedrijfsgrootte en watergeefstrategie zijn er gevallen met lokaal grote invloed van inzijging en kwelwater. Vooral in gebieden zoals de Veenstreek, Duin en Bollenstreek en Heemskerk e.o. komt dit regelmatig voor. In de uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord is reeds voor grondteelten met grote invloed van kwel en inzijging mogelijkheid van maatwerk opgenomen, dit staat reeds verwoord in de voorgestelde wijziging van het Activiteitenbesluit Milieubeheer. LTO Glaskracht Nederland is momenteel in overleg met bevoegd gezag voor een praktische uitwerking van dit maatwerk. Dat medewerkers van Waterschap Noorderkwartier in Heemskerk aansloten bij het werkbezoek was dus nuttig.

De basis voor maatwerk staat altijd in verhouding tot inzicht in eigen bedrijfswaterstromen en relatie met de behoefte van het geteelde gewas. Het is dus ook voor dit type bedrijven aan te raden om komende periode te gebruiken om inzicht te krijgen in eigen waterstromen en de watergeefstrategie nog eens tegen het licht te houden.

Tijdens het werkbezoek is veel kennis uitgewisseld en zijn er door de telers veel oplossingsrichtingen aangedragen hoe te zorgen voor een (nagenoeg) gesloten watersysteem. Daarnaast zijn er diverse knelpunten en vraagpunten neergelegd zoals: mijn drainage loopt door in open land, geen drainage aanwezig, trekkassen van 500-1000 m2 niet jaarrond in gebruik, potplanten op worteldoek, hergebruik drainwater, minimaal gebruik gewasbeschermingsmiddelen, gebruik groene middelen, voorkomen restwater, lozing op riool, status gecertificeerde zuiveringssystemen, e.d.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: