Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ander kasdek?

Weerbaarheid tegen extreem weer moet worden vergroot

Tholen - "Het is triest om te zien hoeveel schade het extreme weer van de afgelopen weken heeft aangericht. Ik heb met eigen ogen kunnen vaststellen hoe omvangrijk de schade is, welke gevolgen dit voor de bedrijven heeft, maar ook de emotionele impact die dit heeft voor de ondernemer en zijn gezin." Dat schrijft Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. In diezelfde brief legt hij uit dat er geen steun komt omdat gedupeerden de schade kunnen verzekeren. "Voor glasteelt geldt dat alle schade aan kassen verzekerd is voor reƫle kosten en herstel. Een tegemoetkoming van die schade is daarom niet aan de orde", vindt Van Dam.

Ook vollegrondstelers krijgen geen steun, omdat zij de mogelijkheid hebben een bredeweersverzekering af te sluiten. De meeste telers hebben die echter niet omdat de kosten daarvan hoog zijn, ondanks steun van de overheid. Vooral in de vollegrondssector is de ongedekte schade daarom groot. Even groot minstens is de onvrede over de situatie. Op social media worden veelvuldig afbeeldingen gedeeld met zaken waar wel geld naartoe gaat, terwijl telers niet gesteund worden. Ook speelt mee dat andere Europese landen, waaronder Belgie, hun telers wel financieel ondersteunen. In die landen is er geen bredeweersverzekering.

Een van de nieuwe acties om de sector toch te steunen is de actie "Geen oogst is wel een ramp", waarbij consumenten via Dream or Donate kunnen doneren. "Als in het buitenland oogsten mislukken vanwege weersomstandigheden, staat onze overheid direct klaar met een zak geld. Dat is lovenswaardig. Maar nu onze eigen boeren de klos zijn, blijft het oorverdovend stil. De overheid vindt de mislukte oogsten geen ramp. Telers moeten het zelf maar uitzoeken", schrijft initiatiefneemster Caroline van der Plas, die in de sector bekend is van het account @BoerBurgerTweet. Inmiddels is er 950 van de benodigde 1.000.000 euro binnen.

Andere steun
De staatssecretaris wil getroffen bedrijven wel op andere manieren ondersteunen: door administratieve knelpunten op te lossen Daarbij gaat het bijvoorbeeld om betalingen GLB, verruiming van de regels rond de garantstellingsregeling, werktijdverkorting, bemesting, asbestverwijdering en bijstand. Ook komt er een werkgroep om wateroverlast in de toekomst te voorkomen.

De werkgroep zal zich onder meer buigen over hoe op langere termijn de weerbaarheid tegen extreme omstandigheden kan worden vergroot. "Meer extreme regenval vraagt een uitgekiend regionaal waterbeheer door de waterschappen, in samenwerking met de gemeenten. Het Rijk zal ondersteunend zijn als interbestuurlijke Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie" , schrijft Van Dam.

Toekomst
Ook de sector is bezig met het vergroten van de weerbaarheid tegen dit weer. Leo Marcelis van de leerstoelgroep Tuinbouw en Productfysiologie sprak op BNR over nieuwe materialen voor het kasdek. "Glas is de standaard omdat dat veel licht doorlaat. Daar is glas goed voor. Je kunt ook denken aan plastics", vertelde hij. Ook dikker glas is een optie. "Het nadeel van hoe dikker het glas wordt is dat het ook minder licht doorlaat. Er ligt ergens een optimum van hoe dik het glas kan zijn."

Marcellis sprak ook over het ontwikkelen van nieuwe materialen, waarbij veel gelet wordt op betere isolerende en energiebesparende eigenschappen en bijvoorbeeld het diffuus maken van het glas. "Maar op het gebied van stevigheid zal de discussie verder opgestart worden."