Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bedreigt klimaatverandering de Europese teelt?

De huidige weersituatie toont de eerste uitwerkingen op de groentenoogst van het jaar 2016. Het is te nat en te koud. In heel Europa maken de producenten van groentenconserven en diepvriesgroenten zich zorgen om de oogst van voorjaars- en zomergroenten zoals bijvoorbeeld erwten, bonen en spinazie. Noord-Europa is in veel regio's getroffen door hevige regenval en overstromingen. Belangrijke teeltregio's in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland hebben schade opgelopen.


Bron: Bauern- und Winzerverband Rheinland-Pfalz Süd e.V.

In het noordwesten van Duitsland heeft onlangs tot wel 20% van het totale areaal aan bladgroenten en kruiden zo sterk onder water gestaan dat oogsten onmogelijk is. Deze verliezen kunnen vermoedelijk weliswaar in de loop van het jaar gecompenseerd worden, maar daar zijn wel meerkosten mee verbonden.

Vocht en kou bevorderen bovendien de verspreiding van plantenziektes en aantasting door schimmels. Bovendien verhindert de vochtige grond het rijden op de akkers voor het spuiten met gewasbeschermingsmiddelen. Om dezelfde reden groeien aardappelen en groenten te langzaam. Tegelijkertijd is in veel regio's het uitzaaien van late groentesoorten zoals komkommers vertraagd.

Ondanks deze alarmerende situatie is het te vroeg om een betrouwbare oogstraming voor 2016 te maken. De oogst is nog niet volledig begonnen en ook in vorige jaren konden telers en industrie extreme weersituaties later nog vereffenen. Het aantal extreme weersituaties mag echter niet toenemen, anders zouden er wel problemen kunnen ontstaan. Indien de huidige weersituatie een uitwerking van de klimaatverandering is, zal er mogelijk een langdurig probleem op de groentenindustrie afkomen.
Publicatiedatum: