Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Homefresh Horticulture Export

Keniaanse bonentelers verliezen terrein op EU-markt

Keniaanse bonentelers blijven terrein verliezen op de Europese markt als gevolg van 'overdreven' regels, vertelt Sheila Wachania, manager van het bedrijf Homefresh Horticulture Export.



De regering onderneemt weinig actie om de problemen op te lossen, waardoor er voor telers en exporteurs weinig anders op zit dan op eigen kracht de concurrentiestrijd aan te gaan.

"Onze omzet is de laatste drie tot vier jaar met 50% gedaald, omdat we veel nadeel ondervinden van de strenge regelgeving. 10% van onze producten moet op de luchthaven geïnspecteerd worden, alvorens deze geëxporteerd mogen worden. Hoewel we niet tegen controles zijn, voelen we ons wel in de steek gelaten door de regering omdat deze niets doet om ons marktaandeel veilig te stellen," legt Sheila uit.



Minder winst
Homefresh Horticulture Export zag zijn winstmarges de laatste drie jaren halveren. Vanwege het grillige weer, zal de situatie dit jaar naar verwachting nog slechter zijn. "Een goed seizoen levert zo'n 5 tot 10 ton op, maar dit jaar zullen de volumes kleiner zijn," vertelt Shiela.


Homefresh Horticulture Export exporteert 80% van zijn productie. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste afzetmarkt, met 40%, gevolgd door Nederland, het Midden-Oosten, Denemarken en andere Scandinavische landen. De overige 20% wordt op de binnenlandse markt verkocht.

"De lokale markt is niet stabiel maar vertoont wel groei. Sperziebonen zijn hier een nicheproduct zijn, met uitzondering van haricots verts. Sugar snaps en peulen worden eveneens weinig gegeten."


Homefresh Export Ltd verdient jaarlijks tussen de €44.000 en €88.000 met de export van bonen. De verdiensten op de binnenlandse markt bedragen tussen de €4.400 en €8.800 per jaar. 

Het bedrijf teelt het haricots verts-ras Teresa, dat geliefd is vanwege zijn diepe groene kleur en weerbestendigheid. Verder worden de rassen Samantha, Amy, Vanilla, Star en Serengeti geteeld.



Homefresh Horticulture Export teelt de peulenrassen, Oregon sugar pod, Snow Pea green en Kennedy. De sugar snaps die het bedrijf teelt zijn van het ras Cascadia. 

Voor meer informatie:
Sheila Wachania
Homefresh Horticulture Export Ltd
Tel: +254723246133
Publicatiedatum: