Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische courgettekas overstroomd

"Het is afwachten wat de planten doen"

Tholen - Het noodweer van gisteren heeft de kas van courgetteteler Philippe Persijn laten overstromen. Van de 7.000 meter teelt stond 2.000 meter onder water. "Het is afwachten wat de planten doen", vertelt hij.

Bijna veertig liter water kwam er gisteren uit de lucht in de Belgische plaats Zandhoven, twintig kilometer ten oosten van Antwerpen. "Tussen 5 en 7 uur hebben we zelfs vijftien liter water gehad", vertelt courgetteteler Philippe Persijn. De grachten en afvoer overstroomden snel en bijna 1/3e van zijn courgetteteelt (7.000 m2) kwam 's avonds in het water te staan. 


Brandweer
'De brandweer was snel ter plaatse om de gracht leeg te maken', vertelt de teler. "Ze waren met drie wagens en hebben veel gedaan, maar het was eigenlijk dweilen met de kraan open. Het werd bijna direct bijgevuld. Zo hebben we het nog nooit gehad." Inmiddels is de kas weer droog. 

Voor nu is het afwachten hoe de planten zich houden. "Courgette is vrij gevoelig voor virussen en je weet niet wat er in de gracht zit. Het is te hopen dat we geen virus als mozaïek hebben gekregen." Bovendien hebben de planten door de verzadigde grond zonder zuurstof gestaan. "De schade kunnen we nog niet inschatten. Dat zullen we de komende dagen gaan zien. Morgen wordt het zonnig, misschien dat we dan meer weten." Spannend, want de prijzen voor courgette zijn momenteel gunstig. "Het zag er rooskleurig uit deze dagen. Dat is snel gepasseerd." Toch is de teler niet negatief. "Ik ben al blij dat de hulpdiensten er snel waren en dat niet de hele kas vol is gelopen. We zullen wel zien wat het wordt."

Ook wateroverlast?