Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verhogen van afzet leidt tot lagere nutriëntdichtheid

Dik door 'plof'groenten

"De huidige focus van veredelaars om de afzet steeds maar te verhogen, leidt uiteindelijk tot een lagere voedingsstoffendichtheid", stelt Evan Folds van Hobby Farms. Hij erkent dat veredeling bij bepaalde gewassen heeft geleid tot een spectaculaire toename in areaalopbrengsten, maar vindt dat veredelaars hierin zijn doorgeschoten. De gebruikte kunstmest is in veel gevallen nutriëntarm, en dat vertaalt zich volgens hem ook in de samenstelling van de geteelde groente.

Junkfood voor planten
De nutriëntarme mest - junkfood voor planten noemt hij dat - zorgt weliswaar voor een efficiënte groei, maar heeft als keerzijde dat de bodemorganismen niet worden gevoed. De vitaliteit van de bodem neemt daardoor af, met een ontregeld ecosysteem tot gevolg. Ziekten en plagen hebben dan vrij spel, waardoor chemische biocides noodgedwongen ingezet moeten worden om het gewas te beschermen, meent Folds.

Wat je eet, ben je zelf
Wat je in planten 'stopt' komt in feite in onze eigen voedselkringloop terecht. Hij pleit daarom voor een natuurlijk productieproces waarin 'de wens' van de plant centraal staat, en niet zozeer wat telers van de plant verlangen of eruit willen halen. Hij wijst 'plantenobesitas' aan als (mogelijke) oorzaak van menselijke obesitas. Enige relativering is hierbij wel op zijn plaats. Als de hogere gewasopbrengsten voortkomen uit een grotere wateropname, dan betekent dat niet onherroepelijk dat de consumptie ervan een dikmakend effect zal hebben.

Bron: Hobby Farms
Publicatiedatum: