Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lola en Chloe veminderen arbeidskosten

Het Canadese overheidsbesluit om het minimumloon te verhogen verontrust telers en belangverenigingen. Louis Chibante van Golden Acre Farms denkt een oplossing te hebben. "Het verpakken is in principe een van onze grootste kosten. De loonkosten zijn te hoog om met Mexico te kunnen concurreren. Een groot deel van dit werk is zwaar voor de jongens, vooral het tillen en neerzetten. Dus ontlasten we ze met robots."

Robotarmen
Samen met KOAT zijn er robotarmen ontworpen die komkommerkratten kunnen inpakken en opstapelen met zo'n 18 tegelijk. Chibante: "Het versnelt alles. Ook de logistiek is anders: geen lege en volle dozen meer naar en van de kas. Nu is er een vloeiende beweging in plaats van het inefficiënte heen en weer."



Chloe en Lola
"We hebben de robots aparte namen gegeven voor het geval er onderhoud nodig is. Mijn dochter heeft ze Chloe en Lola genoemd naar haar honden." zegt Chibante. De geautomatiseerde verpakkingslijn sorteert en weegt elke komkommer. Chibante: "Dit is niet moeilijk te handhaven omdat er een heleboel sensoren zijn. Wij zorgen ervoor dat de machines schoon zijn voor de sensoren en voor de voedselveiligheid. Alles wat mis kan gaan, weten we vooraf." 


 
Efficiëntie en traceerbaarheid
"De lijn is duidelijk efficiënter en je kunt veel meer doen. Onze lijn doet zo'n 85.000 m2 komkommers. Zonder de robots zouden we ongeveer 30 mensen nodig hebben," zegt Chibante. Nu is dit teruggebracht naar tussen de vijf en zes mensen. Magazijnmeester Abe Klassen: "De robots creëren een grotere voedselveiligheid. De traceerbaarheid is enorm. Ingeval van een terugroeping kunnen we teruggaan om te zien wanneer er verpakt werd." 

Klassen: "Voor mij was het niet moeilijk om met deze nieuwe lijn te leren werken want ik ben een snelle leerling. We begonnen eerst met een verpakkingslijn. Toen we met het automatische systeem begonnen, leerde ik veel bij. De jongens uit Holland hebben ons laten zien hoe alles moet. We hebben het van de besten geleerd."
Publicatiedatum: