Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michiel van Spronsen, Glascom Tuinbouw

"Gevolg condens op lichtransmissie onderschat"

Tholen - De lichtransmissie is een van de belangrijkste motivaties om te kiezen voor een bepaald soort tuinbouwglas. "Maar het gevolg van condens hierop wordt vaak nog onderschat", vertelt Michiel van Spronsen van Glascom Tuinbouw. Het bedrijf ontwikkelde daarom SmartGlass, een glassoort waarvan de haze zich aanpast als het glas gecondenseerd is.

Glascom Tuinbouw heeft de wereldwijde vertegenwoordiging van SmartGlass in handen. Het nieuwe type diffuus glas werd speciaal ontwikkeld voor de glastuinbouw. "Bij de ontwikkeling is geluisterd naar de wensen van telers", vertelt Michiel van Spronsen van Glascom. "Dat zie je terug in de eigenschappen."



Licht
Bij de ontwikkeling van Smartglass is veel aandacht besteed aan de lichtransmissie van het materiaal. "Te vaak nog wordt alleen gekeken naar de loodrechte of hemisferische lichttransmissie van glas, terwijl de lichttransmissie in de hogere invalshoeken op het glasoppervlak eigenlijk van veel meer belang is in onze regionen", vertelt Van Spronsen. "Een invalshoek van 0 graden is loodrecht op het glas, maar juist van de hogere invalshoeken, van 40 tot 70 graden op het kasdek is het belangrijk de lichttransmissie te meten, zowel in droge als in natte toestand." Dat laatste is belangrijk omdat volgens Van Spronsen het gevolg van condens op de lichttransmissie van glas behoorlijk wordt onderschat.

Condens
Bij Wageningen UR wordt momenteel gewerkt aan een meetprotocol voor het bepalen van lichtransmissie van natte materialen. Binnenkort worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht. Bij SmartGlass zijn ze hier al mee aan de slag gegaan.

In droge toestand zijn de waardes van SmartGlass ongeveer vergelijkbaar met andere diffuse glasproducten. Het grote verschil wordt gemaakt als het glas aan één of twee zijden gecondenseerd of nat is. SmartGlass heeft namelijk een "adaptieve haze": het glas past zich aan de omstandigheden aan. "Indien het glas droog is, is er maximale diffusiteit, maar indien het glas nat is, wordt het in mindere of meerdere mate weer transparant", verduidelijkt Van Spronsen. "De diffusiteit gaat omlaag. De lichttransmissie gaat omhoog."

De meeste andere glassoorten leveren juist lichttransmissie in als ze gecondenseerd zijn. "De meeste glasproducten zijn namelijk druppelvormend (hydrofoob). Dat kan tot 6 % lichttransmissie kosten", ziet Van Spronsen. En dat kan flink wat instraling kosten. "In de praktijk is het meestal zo dat de binnenzijde van het dek van bijvoorbeeld een tomatenkas in de periode van oktober tot en met mei praktisch de gehele dag gecondenseerd is. Reken maar uit..."

Waterfilmpje
SmartGlass is dankzij de super gladde oppervlaktestructuur hydrofiel. "Er wordt een waterfilmpje op het glas gevormd, dat afloopt naar de goot. In tegenstelling tot druppels levert een filmpje juist een paar procent lichtwinst op." Bijkomend voordeel van het filmpje is dat er geen druppels van het glas naar beneden vallen. "En dankzij het super gladde oppervlak zal vervuiling zich niet kunnen hechten aan het oppervlak en wordt dit door het condensfilmpje afgevoerd naar de goot. We durven te stellen dat SmartGlass dus min of meer zelfreinigende eigenschappen heeft." Voor wie er wel wil poetsen, kan SmartGlass in principe met alle niet-fluorhoudende reinigingsmiddelen gereinigd worden. Ook het gebruik van een dekwasser is geen probleem."Het aanbrengen van een tijdelijke coating is t.g.v. de uniforme diffuse lichtspreiding misschien niet meer nodig, maar mochten telers toch hiervoor kiezen, kan dat probleemloos aangebracht en verwijderd worden zonder de oppervlaktestructuur van het glas te beschadigen."

Gehard floatglas
Als laatste is Smartglass diffuus glas op basis van gehard floatglas, waarbij er een keuze is tussen 90+ of 91+ (low-iron) floatglas. "Vrijwel alle andere diffuus glasproducten die momenteel beschikbaar zijn, zijn op basis van gefigureerd (gewalst) glas. Wij hebben voor floatglass gekozen omdat het een aanzienlijk hogere mechanische sterkte heeft dan gefigureerd glas", besluit Van Spronsen.

Winterlicht-kas
Een van de projecten waarop Smartglass komt te liggen, is de Winterlicht-kas. Glascom Tuinbouw is één van de consortiumpartners in het Winterlicht-project, waarin samen met Wageningen UR en partners een innovatieve kas wordt ontwikkeld die juist in de wintermaanden een maximale hoeveelheid natuurlijk licht in de kas moet toelaten. De Winterlicht-kas zal de komende maanden verrijzen op het Innovatie- en Demonstratiecentrum van Wageningen UR te Bleiswijk. "De Winterlicht-kas zal worden voorzien van SmartGlass, aangezien dit misschien wel het perfecte "winterglas" is. Veel lichttransmissie in de hogere invalshoeken op het kasdek (tussen 40º en 70º) en een hogere lichttransmissie indien het glas gecondenseerd is. Maar natuurlijk doet SmartGlass ook in de zomermaanden gewoon z'n werk met een maximale diffusiteit."

Voor meer informatie:
Michiel van Spronsen
Glascom Tuinbouw BV
Honderdland 30,
2676 LS MAASDIJK
Tel. 0174 - 510082
Website : www.glascomtuinbouw.nl
Email : info@glascomtuinbouw.nl