Eerste daglichtloos gekweekte komkommers geoogst

Tholen - Sjaak van der Tak heeft de wereldprimeur gekregen om de eerste volledig daglichtloos gekweekte komkommers te oogsten. Dat gebeurde in de PlantyFood groeicel van Certhon.Opgekweekt vanuit zaad en geheel gegroeid in een daglichtloze omgeving. Dat zijn de komkommers, die burgemeester Sjaak van der Tak heeft geoogst uit de PlantyFood groeicel. "Van der Tak is net benoemd voor zijn derde termijn. Dat is goed voor het bedrijfsleven in het algemeen en voor de tuinbouw in het bijzonder. Hij is enorm met onze sector begaan. En dit moment kwam toevallig samen met de eerste oogst uit onze daglichtloze groeicellen", vertelt John Lagerwerf van Certhon. "Daarom leek dit ons wel een goede combinatie."

De PlantyFood klimaatcel waaruit Van der Tak geoogst heeft, is een noviteit van Certhon. In de klimaatcel wordt gewerkt met een aantal bekende Certhon-technieken, zoals de klimaatsturing, en een aantal noviteiten. Zo hangen er watergekoelde LED-lampen in de cel - een product uit de eigen R&D-afdeling. "SON-T-lampen geven veel warmte af. Zeker in een afgesloten ruimte wordt het dan te warm voor de planten. Deze lampen geven aanzienlijk minder warmte, maar behouden wel het lichtniveau. Dat is een groot verschil." Ook nieuw voor Certhon is het actief zijn met de opkweek van planten, zeker vanuit zaad. "Maar een paar jaar geleden zagen we dat er vanuit klanten, zowel nationaal als internationaal, vraag naar dit soort toepassingen kwam. Daarom hebben we een agronomische afdeling opgezet. Zij weten alles van de samenhang tussen techniek en plantenkunde en kunnen hier specifiek product voor leveren. Dat werpt nu zijn vruchten af. Of de komkommers af", lacht Lagerwerf.

Vruchtgroente zonder daglicht: markt en kwaliteit
Het telen van vruchtgroenten zonder daglicht is een nieuwe ontwikkeling voor de tuinbouw. Verwacht Certhon dat het er veel markt is voor het opkweken van vruchtgroenten in klimaatcellen? "We zien de PlantyFood-container niet als eindproduct, maar we willen wel laten zien wat er allemaal kan met de technieken. Telers kunnen eigen toepassingen verzinnen voor bijvoorbeeld de klimaatsturing of de belichting. Ons draait het om het optimaliseren van de teelt van diverse kwekers. Nu kunnen we laten zien wat de technische mogelijkheden daarvoor zijn."

En - zeker niet onbelangrijk - hoe zit het met de kwaliteit van de komkommers? Volgens Lagerwerf is die prima. "Gisteren heeft de catering ze hier opgesneden en hebben we er lekker van zitten eten. Smaak, vorm en uiterlijk is allemaal dik in orde." Geïnteresseerden kunnen dit zelf beoordelen op de GreenTech, aanstaande juni in Amsterdam. Daar wordt de PlantyFood gepresenteerd.

En de markt? Verwacht Certhon dat het er veel markt is voor het opkweken van vruchtgroenten in klimaatcellen? "We zien de PlantyFood-container niet als eindproduct, maar we willen wel laten zien wat er allemaal mogelijk is. Telers kunnen eigen toepassingen verzinnen voor bijvoorbeeld de klimaatsturing of de belichting. Ons draait het om het optimaliseren van de teelt van diverse kwekers. Nu kunnen we laten zien wat de technische mogelijkheden daarvoor zijn."


Voor meer informatie:
Certhon
ABC Westland 555
2685 DG Poeldijk
T: 0174 225080
F: 0174 225081
E: info@certhon.com

 
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven