Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wing Trading innoveert met raapstelen, postelein en living lettuce

Tholen - Wie bij raapstelen en postelein denkt aan grootmoeders tijd heeft het goed mis. "Al jaren wordt gedacht dat deze groenten alleen door de bejaarden worden gegeten, maar als dat zo was, dan was de consumptie al wel opgehouden", lacht Pim van Wingerden van Wing Trading uit Barendrecht. "Deze 'superfoods' passen juist perfect in de trend van gezond eten en zijn aan een heuse revival bezig, bijvoorbeeld doordat ze in smoothies worden verwerkt."


Raapstelen

De vader van Pim teelt met zijn bedrijf Growing Healthy Vegetables al jarenlang slasoorten voor een grote Nederlandse supermarktketen. Pim combineert zijn bedrijfskundestudie aan de Erasmus Universiteit met het bedrijf Wing Trading en voorziet daarmee hoofdzakelijk klanten op het nabijgelegen handelscentrum van postelein (foto rechts) en raapstelen. "Doel voor de komende jaren is om de afzet verder uit te breiden. Bij veel consumenten zijn deze producten nog onbekend. Veel telers doen deze groenten in een hoekje van de kas erbij, maar ik focus me er volledig op. Zo zie ik ook grote mogelijkheden om de nieuwe raapstelen aan groentensnijderijen te leveren, want ze passen perfect in salades."

Het raapstelenseizoen loopt bij Wing Trading vanaf half februari tot de zomerperiode. Het posteleinseizoen van april tot eind september. De teelt van postelein is een extreem korte teelt. Hiervoor zijn nauwelijks middelen toegelaten, waardoor er sprake is van een semi-biologische teelt. Met Philips bekijkt de teler nu of hij LED-verlichting in de kas kan installeren om zowel het seizoen te verlengen als de kwaliteit te verbeteren. "Een product als postelein heeft veel zon en warmte nodig. Nu hebben we in Nederland nogal eens dagen met weinig licht en een hoge luchtvochtigheid. Die gevolgen hopen we met LED-verlichting te voorkomen."


Raapstelen

Daarmee houdt het niet op met de innovaties van Wing Trading. Zo betrok Pim onlangs zaad voor raapstelen uit Japan, dat oorspronkelijk werd gebruikt voor de teelt van meirapen. In tegenstelling tot de gangbare raapstelen in Nederland, bevatten de raapstelen een wit knolletje met de smaak van radijs. "We kunnen hiermee een product leveren met een onderscheidende presentatie", stelt Pim. Volgens de teler is de prijs van raapstelen door het seizoen door redelijks stabiel, maar kan de prijs van de 'oude' posteleinrassen nog weleens variƫren. Het zijn geen producten die je een paar dagen kunt laten staan en we willen ten allen tijde staan voor de kwaliteit van de producten die we verkopen."


Living Lettuce

Naast postelein en raapstelen teelt Wing Trading ook Living Lettuce. "Deze sla in potten is in de Verenigde Staten enorm populair en we verwachten navolging in de andere continenten. De teelt - door middel van het zogeheten eb- en vloedsysteem - zit eigenlijk tussen de teelt van potplanten en sla op water in. Nu voeren we nog verschillende proeven uit, maar we verwachten in de toekomst onze klanten van deze slaspecialty te voorzien."

Voor meer informatie:
Pim van Wingerden
Wing Trading Barendrecht
3e Barendrechtseweg 545
2991 SH Barendrecht
Mob: +31 (0)6 46 61 87 11
p.wingtrading@gmail.com
www.wingtrading.nl