Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Westlandse designkas in koelkastformaat

Tholen - Groenten kweken in een design-kas. Voor professionele kwekers klinkt het misschien gek, maar volgens de mannen van TinT (Techniek in Tuinbouw) is er wel degelijk markt voor. Vorig jaar presenteerden ze de eerste versie van teeltsysteem De Kweecker. Nu lanceren ze een koelkastmodel van hun designkas.



De Kweecker
" 's Ochtends pak je verse munt voor de thee, 's middags maak je een salade met zelfgekweekte sla en 's avonds bak je je vlees met eigen kruiden." Michiel van den Berg ziet al voor zich hoe de minikas De Kweecker gebruikt kan worden. "Maar ook de horeca is geïnteresseerd", vervolgt hij. "Dankzij de vormgeving is het echt een eyecatcher in een restaurant. Hij kan zo naast de wijnkast. En dankzij de automatisering en het klimaatsysteem hoeven chefkoks geen groene vingers te hebben om ermee te kunnen werken." Vorig jaar werd de eerste versie van de designkas gelanceerd - compleet met LED-belichting, een klimaatcomputer, bewatering en ventilatie en besturing via een app voor tablet of telefoon. Dat model was geschikt voor buiten. Nu is het model geüpdatet tot koelkastmodel, ook geschikt voor binnen. De productie gaat volgende maand van start en in mei kunnen de eerste kassen geleverd worden.



Westlandse kassenbouw
De Kweecker is ontwikkeld door het Wateringse bedrijf TinT (Techniek in Tuinbouw). Ook de kassen worden in het Westland gemaakt - in Kwintsheul. Is het niet raar dat juist in deze tuinbouwregio een nieuwe concurrent voor de professionele groententeelt geproduceerd wordt? Zo moet je het niet zien, vindt Van den Berg. "Het is absoluut geen concurrent voor de serieuze tuinbouw. Sowieso is de productie in zo'n kas niet te vergelijken met wat een professionele teler kan produceren. Tegen de consumptie is niet op te telen. En we hopen het natuurlijk wel, maar we verwachten echt niet dat er bij iedereen zo'n kas komt te staan", lacht hij.

De ondernemers denken juist dat met de kas, de aandacht voor vers voedsel versterkt wordt, en dat mensen hun consumptie dichter bij huis gaan zoeken. Daarom willen ze de Nederlandse tuinbouw bij het project betrekken. Online willen ze hun concept completeren met teeltondersteuning en een webshop. Daar moeten consumenten binnenkort zaden, stekjes halfwas- en volgroeide planten kunnen bestellen."We proberen partners uit de Nederlandse tuinbouw hierbij te betrekken, zodat Nederland weer een bijzonder concept rijker wordt en de consument straks beseft hoe belangrijk de Nederlandse tuinbouw is als exportproduct. Als er toeleveranciers zijn, die zich graag bij dit concept willen aansluiten, weten ze ons vast en zeker te vinden. En hoe lekker het is om te genieten van vers voedsel - uiteraard!

Top van de markt
De kas wordt in de markt gezet voor een prijs vanaf 2.500 euro. Met opties als een ingegraveerd logo, verschillende kleuren grepen en bak en een camera om timelapse films te kunnen delen is de kas verder te personaliseren en uit te breiden. Daarmee richten de ondernemers zich op de top van de markt. Om die te bereiken zijn ze dit najaar te vinden bij toprestaurant De Librije van Jonnie Boer. "Bij hun Chefs Revolution-event, dat in september in Zwolle wordt gehouden. Daar komen een aantal van de bekendste koks ter wereld en daar staan ook twee van onze kassen."


Voor meer informatie:
www.kweecker.nl