Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teler vraagt om steun

Brand verwoest bedrijf Duitse tuinkersproducent

Tholen - Een forse brand heeft de Duitse kwekerij Bio-Maintalkresse vorige week ernstige schade toegebracht. Naar verwachting is de kwekerij voor de belangrijke Paasperiode niet meer in productie. Samenwerkend met Koppert Cress vraagt het bedrijf nu om steun van collega's.



Dagelijks stuurde de kwekerij Bio-Maintalkresse van een areaal van 0,75 hectare zo'n 35.000 dozen bio-cress de Duitse markt op. De tuinkers kwam onder bio-label terecht bij de Duitse retailer REWE. De teelt van de cressen bij Bio-Maintalkresse was bijna geheel geautomatiseerd: alleen de kwaliteitscontrole geschiedde nog met het oog en de hand. Op 23 januari verwoestte een brand het bedrijf.

Teler Elmar Gimperlein is ironisch genoeg zelf lid van de lokale brandweer. Hij zag toe hoe zijn collega's met groot materiaal moesten uitrukken en meerdere uren bezig waren om de brand onder controle te krijgen. Ze moesten zelfs nog een keer terugkomen, omdat schermmateriaal opnieuw vlam vatte. De ondernemers vermoeden een miljoenenschade. Dat komt niet alleen door de brand, maar ook door de productiederving. Naar verwachting is het bedrijf twee tot drie maanden uit productie. Dat betekent dat ze ook tijdens de drukke, belangrijke Paas-periode niet kunnen leveren.



Elmar Gimperlein krijgt nu hulp van onder andere Koppert Cress. "Nu we helaas zelf geen cressen kunnen produceren, heeft Koppert Cress aangeboden om ons te helpen", vertelt hij. Dat gebeurt zonder winstoogmerk - integendeel zelfs. Rob Baan vraagt andere collega's nu ook om begrip voor de situatie. "Ik hoop dat collega tuinkers-producenten niet proberen deze familie uit de markt te werken", verklaart hij.



Publicatiedatum: