Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"snel en grondig"

Jan van der Heijden ontwikkelt compacte dekwasser

Tholen - De dekwasser die Jan van der Heijden op aanvraag van twee aardbeientelers ontwikkelde was zo'n succes dat hij de machine nu ook commercieel aanbiedt. De machine spuit eerst de goot uit en reinigt het glas daarna met 2x8 borstels. De dekwasser is geschikt voor bedrijven van zo'n 3.000 tot 20.000m2.




Jan van der Heijden werd een paar jaar geleden door twee aardbeientelers gevraagd om een dekwasser te ontwikkelen. Met de bestaande modellen waren ze niet te spreken. "Het wassen ging te snel en soms werd de kas niet goed schoon of bleven er strepen achter. Daarom wilden ze het liever zelf doen", vertelt hij. "En eigenlijk werkte het apparaat vanaf het eerste prototype al heel goed. Daarna hebben we 'm nog compacter gemaakt."



De dekwasser spuit eerst de goot uit, waarna de ruiten worden gereinigd. Beide kanten van de wasser zijn voorzien van acht borstels. "Veel andere dekwassers zijn voorzien van hele lange borstels. Dat is aan de prijs en we merken dat dit beter werkt", vertelt Van der Heijden. De machine is bovendien voorzien van elektrische aandrijving om de tegendruk op te vangen. Kassen tot een gootlengte van 50 tot 60 meter zijn te doen zonder de elektrische (24 volt) aandrijving.



Volautomaat
De dekwasser werkt bemand en is volgens Van der Heijden met name interessant voor kwekerijen van zo'n 3.000 tot 20.000 m2. "Voor hele grote bedrijven is het niet de moeite", beaamt hij. "Vanaf 5 à 6 hectare gaat de volautomaat erop. Maar die zijn behoorlijk aan de prijs." Het heeft volgens hem nog een voordeel om zelf aanwezig te zijn bij het proces: "Als we een kleine schade aan de kas zien, kunnen we dat gelijk repareren."





Februari en september
Inmiddels werken niet alleen de twee initiërende aardbeientelers ermee, maar hebben verschillende telers de machine aangeschaft. Ook gaan loonwerkers ermee aan de slag – net als Van der Heijden zelf. Gewapend met tractor, schaarlift en dekwasser gaat hij in september en februari samen met 2 andere telers bij verschillende bedrijven de kas reinigen. "We wassen zo'n 7.000m2 in 3,5 uur tijd. Maar de snelheid is niet het belangrijkste: het gaat erom dat de kas goed schoon is. De dekwasser is ontworpen om zelf je eigen kas mee te wassen wanneer hij vuil is, hetzij 2 of 3 maal per jaar. Maar alleen met deze dekwasser ben je er nog niet", vult Van der Heijde aan. "Een goede pomp is belangrijk en een slang, eventueel een haspel, werkdok en ruimte aan de voor of achterkant van de kas om met een tractor of heftruck langs te rijden."




Benieuwd naar de dekwasser? Neem contact op met Jan van der Heijden om de dekwasmachine te komen bekijken. "In februari starten we weer met de kassen die 2 maal per jaar met deze machine worden gewassen."

Voor meer informatie:
Jan van der Heijden (e-mail)