Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste grootschalige komkommerproject voor Philips:

Jac Dings aan de slag met 7500 m2 LED tussenbelichting

Tholen - Kompany-teler Jac Dings uit Elsendorp heeft een primeur. Hij is de eerste Nederlandse hogedraad komkommerteler die op grote schaal aan de slag gaat met Philips LED tussenbelichting. Eind vorig jaar nam hij de installatie in gebruik in zijn nieuwe teelt op 7500 vierkante meter om precies te zijn. "LED technologie zal ons helpen om nog meer op het scherpst van de snede te gaan telen."


Kompany-teler Jac Dings van Gerja B.V.

Innovatief. Zo wordt de recente installatie bij Dings door Philips Lighting gadegeslagen. De teler en huisinstallateur Cogas Zuid belden bij Philips aan nadat Dings constateerde dat er te weinig licht zijn hogedraadgewas penetreerde. "Ik ben al jaren met licht bezig", vertelt hij. "Ik teel in een wat oudere kas die eigenlijk net iets te laag (4,5 meter) is om het volle potentieel uit de hogedraadteelt te halen. We komen net wat licht te kort."


Jac Dings samen met Robert Bovend'Eert en Pascal Janzen van huisinstallateur Cogas Zuid.

HID lampen boven het gewas was geen oplossing voor Dings. Die zouden een te grote hoeveelheid warmte produceren, iets wat het gewas absoluut niet ten goede zou komen. Een andere optie was het verhogen van de kas, ook een flinke investering. Maar Dings keek verder en liet zich inspireren door de komkommerteelt in Scandinaviƫ. Samen met Philips bezocht hij Scandinavische en Poolse kassen, waar collega komkommertelers goede resultaten behalen met tussenbelichting. Daar is de basis gelegd voor het project. Samen met tuinbouw LED specialist Wim Steeghs van Philips Lighting ging Dings aan de slag met het doorberekenen van de scenario's.




Uiteindelijk bleek LED interlighting de beste oplossing", vertelt Dings. Hij legt uit dat de doorslag voor hem vooral zat in de toegevoegde waarde voor de plant, die hierdoor vitaler en sterker is, iets wat hij zelf heeft gezien bij collega telers in Polen en Scandinaviƫ. "Met de tussenbelichting zullen we in staat zijn om op een hoger niveau te gaan kweken en vroeger te starten met produceren. We zullen het ook gaan gebruiken als ondersteuning voor het maken van een kwaliteitsslag: meer balans in het gewas en een gelijkmatigere productie. Het extra licht van LED zal daarnaast ook positief effect hebben op de houdbaarheid van de vruchten en wellicht zal het ook bijdragen aan de smaakbeleving. Maar bovenal helpt het extra licht natuurlijk om constante productie te garanderen in hogedraadteelt."



Udo van Slooten en Wim Steeghs van Philips Horticulture LED Solutions

De LED-installatie bij Dings zal zo'n 18 uur per dag ingezet worden, gedeeltelijk om de dag iets te verlengen dus. "Dit is zo'n 1800 tot 2500 extra Joules/cm2 (vergelijkbaar met het buitenlicht) per week extra", rekent Dings ons in telersjargon voor. Wim Steeghs legt uit dat de installatie onderdeel zal uitmaken van het integraal teeltconcept. Zo kan er extra rendement behaald worden met LED door ze bijvoorbeeld te gebruiken om het gewas 'op te stoken' in de ochtend. De Kompany-teler legt uit dat de elektriciteit van de 1,6 mW WKK installatie wordt benut. "De 7500 m2 met LED vragen 300 kW. De WKK heeft voldoende capaciteit om LED uiteindelijk op de volledige drie hectare te installeren. Dan houden we zelfs nog een beetje vermogen over."
< >

De nieuwe installatie werd feestelijk in gebruik genomen onder het genot van een glaasje bubbels.

Hoewel er bij Philips via wereldwijde proeven al veel resultaten bekend waren over het gebruik van LED interlighting in de komkommerteelt, blijft het project bij Dings uniek. "Jac is de eerste teler die op zo'n grote schaal van start gaat", vertelt Wim Steeghs. "Wij als LED ontwikkelaar zullen hem natuurlijk volledig ondersteunen, maar we zijn ook vooral benieuwd naar zijn bevindingen. Uiteindelijk is Jac de teler. Hij kan een plant als geen ander 'lezen' en zijn bevindingen zullen een leidende rol spelen in de verdere inzet van LED in de komkommerteelt."



Vader Dings, zoon Jac en Theo Geven, voorzitter van komkommercoƶperatie Kompany

Ook Dings' telersvereninging Kompany is verheugd met de innovatieve houding van haar leden. "Als jaarrond aanbieders van kwaliteitskomkommers heeft de hogedraadteelt en belichting altijd al een grote rol gespeeld binnen onze vereniging", vertelt voorzitter Theo Geven. "Jac Dings is nu de vierde teler binnen onze vereniging, die start met belichting. Deze investering zal verder bijdragen aan het op termijn jaarrond kunnen leveren van een kwalitatief goed product aan onze klanten."


Voor meer informatie:

Philips Lighting
wim.steeghs@philips.com
www.philips.com/horti

Kompany
s.janssen@kompany.nl
www.kompany.nl

Cogas Zuid B.V.
r.bovendeerdt@cogaszuid.nl
www.cogaszuid.nl